«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίασε για τρίτη ημέρα για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων «για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» ωστόσο, όλα θα κριθούν μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις.  

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο Τομεάρχη Εξωτερικών και Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως το κόμμα του προσήλθε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της Κουμουνδούρου:

  • Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
  • Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Ο Γ. Κατρούγκαλος διαπίστωσε συμφωνία «στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση» και επιφυλάχθηκε για το νομοσχέδιο προκειμένου «να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφερόμενος στην ισοτιμία της ψήφου, τόνισε πως «πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε».

Ο κ. Γκιόκας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ πως προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση υπογραμμίζοντας ότι «από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».

Τέσσερα σημεία της συμφωνίας:

  • Η ψήφος θα είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων που ψηφίζουν εντός της χώρας. Θα μετρά στο γενικό αποτέλεσμα των εκλογών (300 βουλευτές)
  • Οι απόδημοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που από τους 12 βουλευτές αυξάνονται σε 15 (πρόκειται για το ανώτερο επιτρεπτό Συνταγματικό όριο).  
  • Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα (όχι επιστολική ψήφος) σε πρεσβείες, προξενεία, κλπ.  
  • Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να τεκμηριώνει διετή παρουσία στην Ελλάδα με δημόσια έγγραφα όπως ένσημα, στρατιωτική θητεία, σπουδές (ακόμα και σχολείο), κλπ. 

Στην Επιτροπή, αποφασίστηκε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει το ν/σ -όπως ήταν γνωστό- να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 54 το οποίο θα αναθεωρηθεί πιθανότατα με προσθήκη και όχι κατάργηση. 

Το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να περιλαμβάνει τους περιορισμούς που αποφασίστηκαν. Ο νόμος θα καθορίζει τα περαιτέρω. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση παρά τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί, θα επιμείνει το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, παρά το γεγονός πως το ΜέΡΑ 25 αρνείται να δώσει θετική συγκατάθεση.