Με τη διοίκηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) συναντάται σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του φορέα απεξάρτησης.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει εν μια νυκτί και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μελών του Κέντρου αλλά και της αντιπολίτευσης.

«Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την “κανονικότητα” στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Για το Κίνημα Αλλαγής «είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα ‘εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης’, όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η απόφαση της κυβέρνησης «είναι η συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων “υποκατάστασης” του ΟΚΑΝΑ».