Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πρωτεύουσας,  στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η πορεία των μαθητών ξεκίνησε απ’ την πλατεία Συντάγματος, κατευθύνθηκε προς το Μοναστηράκι και ακολούθως επέστρεψε στο Σύνταγμα, όπου έκαναν για λίγο καθιστική διαμαρτυρία.

Αν και όχι πολύ μεγάλη σε συμμετοχή, η σημερινή πορεία ήταν δυναμική και με ζωντάνια με τους μαθητές να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα», «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας» και «Παιδιά της Γης, παιδιά της αλλαγής».

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές και φοιτητές έκαναν καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Επειδή δεν έχουμε εμείς την εξουσία να εφαρμόσουμε πολιτικές για το περιβάλλον, ουσιαστικά μέσα από το κίνημα πιέζουμε τις κυβερνήσεις και τους έχοντες την εξουσία για να αλλάξει η κατάσταση. Έχουμε συντάξει ένα μανιφέστο προς τους πολιτικούς και ένα μανιφέστο προς τους πολίτες, με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα που θα διαβαστούν στις 27 του μηνός στη συγκέντρωση που θα γίνει στον Λευκό Πύργο, στις 6.30 το απόγευμα» δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ ποδηλατική πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο στις 4.30 το απόγευμα.

Οι σημερινές δράσεις για το κλίμα είναι παγκόσμιες. Εκατομμύρια άνθρωποι από το Σίδνεϊ έως το Δελχί και από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη.