Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ και διαδίδει σενάρια για αποπληρωμή σε… 50 ή 60 δόσεις. Τι πραγματικά διακυβεύεται με τις νέες προσφυγές για τις εισφορές, τον ΕΦΚΑ και τον υπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων.

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίστηκε πανέτοιμη και καλά προετοιμασμένη στα θέματα που αφορούν το ουσιαστικό πάγωμα των μισθών –με την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και την κατάργηση σειράς διατάξεων του εργατικού δικαίου– αλλά για το αν, πότε και πώς θα υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τα αναδρομικά των συνταξιούχων φαίνεται πως έχει χάσει τη φωνή της.

Συνταξιούχοι σε σύγχυση

Το έργο είναι γνωστό: περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα σε δικαστές, τηλεοπτικά κανάλια, βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα και αναλύσεις δικηγόρων που χειρίζονται τις ομαδικές προσφυγές. Η σύγχυση είναι διάχυτη και προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από την αναμονή για τον δεύτερο κύκλο αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά ζητήματα που αφορούν μεν συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά δεν σχετίζονται με την αναδρομικότητα για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.