«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, μεταξύ άλλων μέτρων ελάφρυνσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη τώρα, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υλοποιεί το σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Alpha Radio 98.9.

Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι «ο καταπιστευτικός λογαριασμός ήταν ξεκάθαρα ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα στη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% από τις αρχές του 2020, εξοικονομώντας έτσι υπερπολύτιμο δημοσιονομικό χώρο» και πως αν προχωρούσε η υλοποίησή του, «θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης».

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην αναπτυξιακή στρατηγική, καταλογίζοντας «προχειρότητα,  έλλειψη συντονισμού και αντιπεριβαλλοντική λογική στις επενδύσεις από τη ΝΔ».

Ως προς τα ΕΛΠΕ, είπε ότι «στο 2ο μνημόνιο, επί Σαμαρά-Βενιζέλου, προβλεπόταν η πλήρης πώληση του πακέτου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ» και πως όμως «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πέτυχε, ύστερα από διαπραγμάτευση, να συνεχίσει το Δημόσιο να διατηρεί σημαντικό ποσοστό», ενώ «ο σχετικός διαγωνισμός προχώρησε, αλλά κρίθηκε άγονος». Τόνισε πως ο χειρισμός της υπόθεσης των ΕΛΠΕ πρέπει να γίνει «με όρους δημοσίου συμφέροντος, και να παίξει η επιχείρηση σοβαρό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».  
 
«Μόνο ως νεοφιλελεύθερη εμμονή μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει η πώληση, με τρόπο δυσμενή για τα συμφέροντα του Δημοσίου» σχολίασε και τόνισε: «Εμείς θα δώσουμε αγώνα για να το αποτρέψουμε».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και παράκαμψη των αρμόδιων υπουργείων».

Όσον αφορά στη ΔΕΘ, είπε ότι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί μια «συνολική, συγκροτημένη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομία, τα εργασιακά, αλλά και θεσμικής φύσεως θέματα – όπως για την ΕΥΠ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού», αλλά και «μία ολοκληρωμένη προοδευτική αριστερή εναλλακτική πρόταση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που θα εστιάζει στο μέλλον της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».