Σε προσπάθεια εξαγοράς του πλοιάρχου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya1, προέβησαν οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να συλλάβουν το τάνκερ. Του προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια, όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Την αποκάλυψη αυτής της ασυνήθιστης αλλά και ανορθόδοξης μεθόδου έκανε η βρετανική εφημερίδα Financial Times που έγραψε ότι ο απεσταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ, έστειλε προσωπικά emails στον Ινδό πλοίαρχο του Adrian Darya 1 για να του προτείνει χρήματα.

Συνεργάτης του Μάικ Πομπέο στις 26 Αυγούστου ζήτησε έναντι αδρής αμοιβής από τον Ινδό πλοίαρχο να οδηγήσει το πλοίο, προς μια χώρα που θα μπορούσε να το ελέγξει για λογαριασμό της Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι το Adrian Darya 1 είχε απελευθερωθεί ένδεκα ημέρες νωρίτερα από το Γιβραλτάρ που το είχε για ένα διάστημα συλλάβει.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, προφανώς χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον πλοίαρχο.

«Οι λεπτομέρειες αυτές είναι ακριβείς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ήρθαμε σε επαφή με πλοιάρχους και με εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών για να τους ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε υποστήριξη προς ξένη τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως το πετρέλαιο προοριζόταν για το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και πως η πώλησή του, η οποία απαγορεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χρησίμευε για να χρηματοδοτηθεί η Δύναμη Κοντς, ο κλάδος εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, που περιλαμβάνεται στην αμερικανική μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Για να μην υπάρξουν επικρίσεις ο Μπράιαν Χουκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει στο εξής επισήμως αμοιβές, που μπορούν να φθάσουν τα 15 εκατομμύρια δολάρια, σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στη στοχοθέτηση «των οικονομικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης και της Δύναμης Κοντς».

«Σ’ αυτό περιλαμβάνονται πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν να στοχοθετηθούν πλοία όπως το Adrian Darya», επέμεινε. Όσο για την πορεία του πλοίου ο Χουκ λέει ότι «φαίνεται να κατευθύνεται» προς τη Συρία ενώ η ιρανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, ότι δεν θα παραδώσει το πετρέλαιό της στο καθεστώς της Δαμασκού.