Θετική χαρακτηρίζει τη δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ για αναθεώρηση του υψηλού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιμένει, ωστόσο, στη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021.

Αν και η χρονική συγκυρία φαίνεται να ευνοεί την έναρξη διαπραγμάτευσης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για αναθεώρηση του 3,5%, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη στάση της.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε μεν θετική τη δήλωση της μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα οι πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ να συνεχιστούν όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο επανέλαβε τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει αποστείλει προ εβδομάδων σχετική επιστολή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα κατά τις επαφές του σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη, ενώ όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν.» («Του χρόνου και βλέπουμε», Γιάννης Μπασκάκης), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν θα ζητήσω τίποτα. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Πρώτα θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μου και ύστερα θα συζητήσουμε το μέγεθος του πλεονάσματος».

Τη στάση της κυβέρνησης σχολιάζει ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αποκλειστική δήλωση στην «Εφ.Συν.»:

«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη –ακόμη και στη Γερμανία– συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.

Απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα».