Με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα από το Παρίσι την μίνι περιοδεία του στην Ευρώπη με απώτερο σκοπό την αναζήτηση συμμαχιών για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, θα συναντήσει το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συμφωνεί σε πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Θα συνοδεύσει την πρόσκλησή του με δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη» και να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω της την δεκαετή κρίση και ότι διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Παράλληλα, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί συνολικά στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη μείωση επιτοκίων και την αποδόσεων των ομολόγων.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών θα τεθούν επίσης θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Επόμενη σταθμοί του πρωθυπουργού είναι σε μία εβδομάδα το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και η Χάγη στις 2 για συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.