Η πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού, οι επαφές κυβερνητικών αξιωματούχων με Ευρωπαίους εταίρους και εκπροσώπους των θεσμών αλλά και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα γερό κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

Πρώτη ημερομηνία – σταθμός η 4η Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2019 (ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α’ τρίμηνο ήταν 1,3%).

Την επομένη ημέρα, στις 5 του μηνός, θα συνέλθει το Euro Working Group, με τον νέο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αργυρού αναμένεται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ. Ενώ, στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 22 Αυγούστου οπότε ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και στη συνέχεια, την άλλη εβδομάδα, οι επόμενοι σταθμοί περιλαμβάνουν το Βερολίνο (29 Αυγούστου), όπου θα έχει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, και τη Χάγη (2-3 Σεπτεμβρίου) για συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με βασικό στόχο τη διαφήμιση της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας και την εξασφάλιση συμμαχιών στη μείωση των πλεονασμάτων.

Βασικό θέμα των συνομιλιών, όπως έχει γίνει γνωστό από κυβερνητικές πηγές, θα είναι η οικονομία και ειδικότερα οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που οι θεσμοί ζητούν εδώ και καιρό και η κυβέρνηση έχει στο άμεσο πρόγραμμά της, προκειμένου να γίνει πειστική ως προς τον στόχο μείωσης των πλεονασμάτων.