Στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πέρασε το σημαντικότερο αστικό κέντρο στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Έπειτα από σφυροκόπημα από αέρος και με το πυροβολικό, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα με την υποστήριξη των ρώσων συμμάχων τους κατάφεραν να μπουν σε βόρειες και ανατολικές συνοικίες της Χαν Σεϊχούν, αφού οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες υποχώρησαν αφήνοντας τις θέσεις τους σε αυτές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου που εδρεύει στη Βρετανία, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, έκανε λόγο για «νίκη-κλειδί των δυνάμεων του καθεστώτος» της Συρίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από ρώσους, ξεκίνησαν την επίθεση στην Ιντλίμπ, στα τέλη Απριλίου. Περίπου 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα τουρκικά σύνορα για ασφάλεια.

Οι μάχες γύρω από την Χαν Σεϊχούν ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 59 τζιχαντιστές και αντάρτες καθώς και 28 μέλη κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία.

Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την άλλοτε συριακή οικονομική πρωτεύουσα, το Χαλέπι, και περνά επίσης από τη Χομς.

Στο μεταξύ η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη, καθώς και η παρουσία μιας τουρκικής φάλαγγας η οποία έγινε στόχος βομβαρδισμού, ανέβασαν μια βαθμίδα την ένταση μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χθες θέσεις κοντά στην τουρκική φάλαγγα που είχε περάσει νωρίτερα μέσα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η φάλαγγα εισήλθε στο έδαφος της Συρίας μεταφέροντας πυρομαχικά για να βοηθήσει τους αντάρτες στην πόλη Χαν Σεϊχούν, οι οποίοι μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία -όχι μακριά από την τουρκική φάλαγγα- ώστε να την εμποδίσουν να συνεχίσει τον δρόμο της.

Αναταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε πως είδε το πρωί της Δευτέρας μια φάλαγγα περίπου 50 στρατιωτικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς στρατιωτών και τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης, να κατευθύνονται προς τη Μααρέτ αλ-Νομάτ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια της Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η Τουρκία καταδίκασε «σθεναρά» τα πλήγματα αυτά. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε ότι οι επιδρομές που έγιναν έρχονται «αντίκεινται σε υπάρχουσες συμφωνίες, στη συνεργασία και τον διάλογο με τη Ρωσία».

Να σημειώσουμε πως ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς της Δαμασκού μπόρεσε να ανακτήσει περί το 60% της επικράτειας, χάρη και στην υποστήριξη των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν.