Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο, διαψεύδοντας για αρκετές διαδοχικές συνεδριάσεις τις προσδοκίες μιας σημαντικής ανάκαμψης πάνω από το συμβολικό όριο των 900 μονάδων, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η φιλοεπιχειρηματική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα ωθούσε τις ελληνικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Χθες ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,52% πέφτοντας στις 818,51 μονάδες και ουσιαστικά ήταν το μόνο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο το οποίο σαρώθηκε από τις πωλήσεις. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μάλιστα, η πτώση έφτασε το 3%, αλλά περιορίστηκε όταν η Wall Street άνοιξε με άνοδο. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική αύξηση και ανήλθε στα 97,770 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 59.989.817 μετοχές.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,76%), της ΕΧΑΕ (-3,69%), της Aegean (-3,37%), της Eurobank (-2,78%), της Jumbo (-2,68%) και της Lamda Development (-2,67%).

Η πολύ κακή επίδοση του Χ.Α. βρίσκεται σε αντίφαση με τις αλλεπάλληλες εκθέσεις και εκτιμήσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού, επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος και σε ακόμη μεγαλύτερη αντίφαση με την εκτίμηση που μόλις χθες προέβαλε δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal ότι «το ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τη λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 35% από το τέλος του 2018 μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999 και παραδόξως αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη. Μάλιστα η εφημερίδα συνδέει αυτή την άνοδο με τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ράλι ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Ελληνας τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χάνει τη δημοφιλία του και οι επενδυτές ξεκίνησαν να τιμολογούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια και εκτιμήσεις διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων πολλών δισεκατομμυρίων που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικές μετοχές και με αρκετή αμετροέπεια διατυπώνουν διθυράμβους για την υψηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νέα κυβέρνηση.

Η χθεσινή εικόνα στο Χ.Α. λειτουργεί ως σαρκασμός στις εκτιμήσεις της WSJ, αλλά αστοχίες συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ή εφημερίδες…