Μήνυμα στον Ισπανό πρωθυπουργό ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία εντός της Ε.Ε. για τον επιμερισμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες των προσφύγων στο Open Arms, έστειλε ο δημοφιλής Ισπανός ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ. 

Στο πλοίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 151 άνθρωποι περιμένοντας να τους δεχτεί κάποιο λιμάνι, ενώ αποβιβάστηκαν 9 μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες μία με όγκο στον εγκέφαλο και μία με πνευμονία.

Σε βίντεο με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους διασώστες και πρόσφυγες πάνω στο σκάφος, ο ηθοποιός απευθύνει επείγουσα στον Πέδρο Σάντσεθ να ηγηθεί της πρωτοβουλίας και «να εργαστεί ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ηθική που η Open Arms εκπροσωπεί ως ισπανική οργάνωση στον υπόλοιπο κόσμο».

Για τον διάσημο καλλιτέχνη, «η Ισπανία είναι η ιδανική και δίκαιη χώρα» για να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς είναι η χώρα προέλευσης της ΜΚΟ, «η οποία επιτελεί ένα εξαίρετο έργο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη διάσωση των ανθρώπων που πνίγονται σε καταστάσεις που δεν μπορούμε ούτε να φαντασθούμε, με μοναδικό τους στόχο να επιβιώσουν και να παράσχουν ένα μέλλον στις οικογένειες και στα παιδιά τους».

Το Σάββατο η Πενέλοπε Κρουζ και ο επίσης Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας εκφράστηκαν υπέρ της βοήθειας στην προσπάθεια της Open Arms να ελλιμενιστεί σε έναν ασφαλή προορισμό. Το ίδιο έκαναν ο γνωστός μπασκετμπολίστας Μαρκ Γκασόλ, ο πιανίστας Τζέιμς Ρόντς και ο δημοσιογράφος Χουάν Ραμόν Λούκας.