Αντιμέτωποι με την άκαμπτη στάση του Ματέο Σαλβίνι και την απαγόρευση ελλιμενισμού σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες άλλοι 90 άνθρωποι που διασώθηκαν από δύο πλοία ΜΚΟ.

Πρόκειται για 40 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν την Τετάρτη, όχι μακριά από τη Λιβύη, από το πλοίο Αϊλάν Κούρντι της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, καθώς και άλλους 52 που διέσωσε πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατήγγειλε μια «πολλοστή πρόκληση στη Μεσόγειο εκ μέρους μιας γερμανικής ΜΚΟ» και κατηγόρησε τους διασώστες ότι συμπεριφέρονται «με μικροπρεπή τρόπο».

Την Τετάρτη υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο του ανθρωπιστικού πλοίου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και υποστήριξε πως η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε πολύ πιο κοντά στην Τυνησία απ΄ ό,τι στη Λαμπεντούζα. 

Σύμφωνα με τη Sea-Eye, οι μετανάστες που διασώθηκαν είναι από τη Δυτική Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκονται μια έγκυος, τρία μικρά παιδιά, ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα και δύο επιζώντες ενός βομβαρδισμού που σκότωσε δεκάδες μετανάστες στις αρχές Ιουλίου στο κέντρο κράτησης της Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή της μέσω Twitter, η γερμανική ΜΚΟ αναφέρει πως οι ιταλικές Αρχές ρίχνουν το μπαλάκι στη Μάλτα, παρόλο που το πλοίο είναι μπροστά στη Λαμπεντούζα και η Μάλτα απέχει περίπου 20 ώρες.

sea-eye@seaeyeorg

The bizarre everyday life on the #Mediterranean:

The Italian Coordination Centre refers the #AlanKurdi to the Maltese authorities, even though the vessel is right in front of Lampedusa.

Malta is more than 20 hours away.

An unbearable dispute is fought on the backs of refugees.

View image on Twitter
View image on Twitter

6410:52 PM – Aug 1, 2019Twitter Ads info and privacy70 people are talking about this

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται στο μεταξύ οι 52 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινο πλεούμενο το οποίο διέτρεχε κίνδυνο και διασώθηκαν από πλοίο της ProActiva Open Arms.

Διασώθηκαν «55 άνθρωποι που είχαν αγοραστεί και πουληθεί ως σκλάβοι, είχαν βασανιστεί, είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Για αυτούς αναζητούμε ασφαλές λιμάνι», τόνισε η ProActiva Open Arms, διευκρινίζοντας πως μεταξύ τους συγκαταλέγονται 16 γυναίκες, μία από τις οποίες είναι έγκυος, και δύο βρέφη εννιά μηνών.

Ο Σαλβίνι απαγόρευσε και σε αυτό το πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του.