Περίπου 12.000 λίτρα ενός μίγματος νερού και πετρελαίου διέρρευσαν στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό την Τετάρτη, εξαιτίας ατυχήματος σε εξέδρα ανοιχτά της καναδικής νήσου Νέα Γη, όπως ανακοίνωσε χθες η ExxonMobil.

Η εκτίμηση του ενεργειακού κολοσσού βασίστηκε στην παρατήρηση από αέρος της κηλίδας που έχει σχηματιστεί, διευκρίνισε η HMDC, η κοινοπραξία η οποία εκμεταλλεύεται την εξέδρα Hibernia και στην οποία η ExxonMobil είναι ο βασικός μέτοχος (33%).

Η πρώτη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας και οι εταίροι της έκανε λόγο για μια πετρελαιοκηλίδα πλάτους περίπου είκοσι μέτρων και μήκους 900, η οποία «διαλυόταν», αλλά χθες διαπιστώθηκε ότι καλύπτει πλέον «μια ακτίνα περίπου τριών ναυτικών μιλίων», ή 5,8 χιλιομέτρων, στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η HMDC σε ειδοποίησή της προς τα πλοία που κινούνται σε αυτή την περιοχή, περίπου 328 χλμ. ανατολικά του Σεντ Τζονς, ανέφερε πως η κηλίδα κινείται με ταχύτητα περίπου 2 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Διενεργείται έρευνα και κατά τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κοινοπραξία, η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε όταν ερρίφθη στη θάλασσα το πρωί της Τετάρτης το περιεχόμενο μιας από τις δεξαμενές της εξέδρας.

Αν και αρχικά η λειτουργία της Hibernia συνεχίστηκε κανονικά, τελικά διακόπηκε το βράδυ της Τετάρτης, «προληπτικά και προσωρινά». Η εξέδρας, περίπου 315 χλμ. από τον Άγιο Ιωάννη της Νέας Γης, άρχισε να εξορύσσει αργό το 1997. Το κοίτασμα που εκμεταλλεύεται, με υποθαλάσσια απάντληση, έχει απόθεμα που ξεπερνά το 1,2 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.

Σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού υπάρχει πλούσια θαλάσσια πανίδα, ζουν κυρίως πολλά απειλούμενα είδη φάλαινας, και «κινητοποιήθηκαν» ειδικοί στην παρακολούθηση των κητών, χωρίς πάντως να έχουν αντιληφθεί την παρουσία κάποιου στην περιοχή που μολύνθηκε.

«Λυπούμαστε που έγινε αυτή η διαρροή, αλλά εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις για το περιβάλλον», υποστήριξε ο Σκοτ Σάντλιν, o πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζεται πως η ExxonMobil έχει μηνυθεί πέρυσι από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για εγκληματική απόκρυψη γεγονότων.