Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος δράστης της διαρροής απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον και οδήγησαν στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Ο Βρετανός πρώην πρεσβευτής Κιμ Νταρόκ παραιτήθηκε ύστερα τις επιθέσεις που δέχθηκε μέσω Twitter από τον Αμερικανό πρόεδρο, αφού η εφημερίδα Mail δημοσίευσε εμπιστευτικά διπλωματικά του τηλεγραφήματα, στα οποία χαρακτήριζε ανίκανη την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η αντιτρομοκρατική της υπηρεσία, που ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, έχουν αποκλειστεί οι ισχυρισμοί ότι η διαρροή των διπλωματικών τηλεγραφημάτων ήταν αποτέλεσμα παράνομης πρόσβασης (χακαρίσματος) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Πιστεύουν ότι γνωρίζουν ποιος διέρρευσε τα τηλεγραφήματα του πρεσβευτή», τόνισε στους Times μια κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Τώρα, πρέπει να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση ώστε να μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο. Ήταν κάποιος που είχε πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία. Μπήκαν και άρπαξαν πολλά αρχεία. Ήταν κάπως άξεστο», τόνισε η πηγή.

Και οι Times και η Mail γράφουν ότι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), τη βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, θα αναμειχθούν στην έρευνα για να εντοπιστεί ο ύποπτος χτενίζοντας email και αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών.

Η Mail επίσης δημοσίευσε σήμερα επιπλέον τηλεγραφήματα του Νταρόκ, αγνοώντας την προειδοποίηση της βρετανικής αστυνομίας ότι τα μέσα ενημέρωσης, που θα προβούν σε δημοσίευση τηλεγραφημάτων του Βρετανού πρεσβευτή μπορεί να διαπράττουν εγκληματική ενέργεια.

Στις νέα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Νταρόκ τονίζει στο τηλεγράφημά του προς την βρετανική κυβέρνηση τον Μάιο του 2018, ότι ο Τραμπ αποφάσισε την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για «προσωπικούς του λόγους» επειδή αυτή είχε επιτευχθεί από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε στο τηλεγράφημά του ότι η κυβέρνηση Τραμπ «καταπιάστηκε με μια ενέργεια διπλωματικού βανδαλισμού».

Χθες επιφανείς πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ένωσαν τις φωνές τους με τους δημοσιογράφους που άσκησαν δριμεία κριτική στην αστυνομία, η οποία προειδοποίησε τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Ωστόσο, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου υπεραμύνθηκε της προειδοποίησης που απηύθυνε.