Ο Χοσέ Ντομίνγκες επιλέχθηκε μεταξύ 25.000 υποψηφίων ως δοκιμαστής ενός προϊόντος που είναι ήδη νόμιμο στον Καναδά: της κάνναβης.

Η καναδική εταιρεία AHLOT έβαλε μια τηλεφωνική αγγελία τον Σεπτέμβριο του 2018 με την οποία αναζητούσε μια ομάδα δοκιμαστών κάνναβης για να επιλέξει και να εμπορευτεί προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ακολουθώντας το νέο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την κάνναβη στον Καναδά για ψυχαγωγικούς σκοπούς. «Ήμασταν περίπου 25.000 υποψήφιοι, η αγγελία αφορούσε μόνον καναδούς. Η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε την προσοχή ανθρώπων από όλον τον κόσμο», λέει στην El Pais ο Χοσέ Ντομίνγκες.

Ποια είναι η δουλειά του Χοσέ; Πληρώνεται από την AHLOT πενήντα δολάρια Καναδά (περίπου 33 ευρώ) για κάθε εργάσιμη ώρα που εισπνέει τον καπνό κάνναβης. Φυσικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες το μήνα. Θα πρέπει να δοκιμάζει διάφορες μορφές κάνναβης, λαμβάνοντας υπόψη πτυχές όπως το άρωμα, τη γεύση, τα ψυχότροπα αποτελέσματα και την εμφάνιση του προιόντος.

«Ο καταναλωτής κάνναβης θα εκτιμήσει το προϊόν πρώτα με τα μάτια, στη συνέχεια, με τη μύτη και μετά με το στόμα» λέει στην ισπανική εφημερίδα ο Ντομίνγκες και προσθέτει: «Λόγω της εμπειρίας μου ως καλλιεργητής, μπορώ να γνωρίζω το πώς το φυτό μεγάλωσε… Δεν έχω συγκεκριμένη προτίμηση. Είναι σαν το κρασί. Καθε κρασί είναι κατάλληλο για κάποια περίσταση».

Ο πιο επιτυχημένος καλλιεργητής

Ο Ντομίνγκες γεννήθηκε πριν από 37 χρόνια στο Κεμπέκ από πατέρα Μεξικάνο και μητέρα Καναδή. «Προέρχομαι από μια πολύ συντηρητική οικογένεια, αλλά έχουν καταλάβει ότι είναι ένα πάθος και μια δραστηριότητα που έχω λάβει πολύ σοβαρά, ειδικά όσον αφορά την καλλιέργειά της», εξηγεί. Ο Ντομίνγκες λέει ότι άρχισε να καπνίζει σποραδικά μαριχουάνα στην ηλικία των 17 ετών με φίλους. Στα 23, όταν εργαζόταν σε ένα κατάστημα εξαρτημάτων για υδροκαλλιέργειες, συναντήθηκε με έναν ειδικό που είχε πάρει άδεια να φυτεύει κάνναβη για ιατρικούς λόγους. «Μου ζήτησε να τον βοηθήσω, καθώς από το 2001, η μαριχουάνα για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη στον Καναδά».

Το 2017, μαζί με άλλους συνεργάτες, έλαβε εμπορική άδεια για την παραγωγή θεραπευτικής κάνναβης. Ωστόσο, πούλησαν την εταιρεία έναν χρόνο αργότερα. Επί του παρόντος, εκτός από το έργο του ως δοκιμαστή για την AHLOT, ο Ντομίνγκες είναι υπεύθυνος για τη συμβουλευτική εταιρεία CannaCopeia. Συνεχίζει να καλλιεργεί μαριχουάνα, αλλά μόνο για προσωπική χρήση. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός καλλιεργητής μαριχουάνας στον Καναδά (οι ποικιλίες του έχουν κερδίσει 43 βραβεία).

Από τον Οκτώβριο, τα τρόφιμα και οι ρητίνες με βάση την κάνναβη θα είναι νόμιμες στον Καναδά. Ο Ντομίνγκες πιστεύει ότι η αγορά της χώρας του θα ακολουθήσει την πορεία ορισμένων τοποθεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως λέει «η πλειοψηφία των πωλήσεων θα προέρχεται από αυτά προϊόντα και η καπνιστική μαριχουάνα θα είναι απλώς το …κερασάκι».