Καθαρή εντολή για να συνεχίσει τις μάχες για τους πολλούς, ζήτησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα Ιωάννινα. «Ούτε ο Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ούτε ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε πως με όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για εργασία 7 ημέρες «έσπασε το κοντέρ, το τερμάτισε».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις-ιδιαίτερα του Σαββατοκύριακου σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Ιωάννινα-και δήλωσε πως αποδεικνύουν πως οι πολίτες πεισμώνουν και λένε: «Αρκετά με την προπαγάνδα, αρκετά με το ψέμα, αρκετά με την παραπληροφόρηση».

«Στη σημερινή συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν λέει συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ο πρόεδρος της ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμα και τα «κοράκια» του ΔΝΤ.

«Τελικά, τον έχουμε αδικήσει τον άνθρωπο. Τον κατηγορούμε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στο 2014, ενώ με αυτά που προτείνει μας οδηγεί στον 18ο αιώνα, την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα. Γι’ αυτό οι επικοινωνιολόγοι του δεν τον αφήνουν να έρθει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, χωρίς σημειώσεις, γιατί φοβούνται ότι θα του ξεφύγουν τέτοια, που είναι και το πρόγραμμα τους» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «χορηγό» του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διαψευστούν οι προσδοκίες της ΝΔ για «θρίαμβο» στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές που, όπως είπε, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν μπορεί να περπατήσει στο δρόμο ο Τσίπρας» και αναφερόμενος στις περιοδείες του τόνισε με χιούμορ: «Ναι, πράγματι δεν μπορώ, αφού με σταματάνε κάθε μισό βήμα οι απλοί άνθρωποι για να μου πουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή αυτής της προεκλογικής περιόδου. Το βλέπουμε να γιγαντώνεται σε όλη τη χώρα. Πλέον το κατανοούν πανικόβλητοι και οι αντίπαλοι μας. Είναι καθαρό απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών».

Είπε, ακόμα, ότι αυτό το κλίμα στις περιοδείες του κ. Τσίπρα το βλέπει και η αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία σημείωσε πως «αγχώνεται από τις δικές της μίζερες εικόνες».

Καταλόγισε «πολιτικό βέρτιγκο» στη ΝΔ και μίλησε για «αυτοεξευτελισμό» του κ. Μητσοτάκη «την ώρα που καταγγέλλει και εξαπολύει μύδρους για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης όπως λέει, να έρχεται συρόμενος αυτός και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στη Βουλή και να ψηφίζει τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των αδικιών που φέρνει διαρκώς αυτή η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Βέμπερ «απελπιστικά ακραίο, απελπιστικά νεοφιλελεύθερο, απελπιστικά ρατσιστή», τον κάλεσε να ασχολείται με τη Βαυαρία και να αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα, ενώ του απάντησε πως η μόνιμη 13η σύνταξη θα καταβληθεί από τους κόπους του ελληνικού λαού και όχι από τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος.

«Ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ότι μπορούν να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση των μόνιμων μέτρων που ανακοινώσαμε, αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο κ. Βέμπερ. Ψήφο στη ΝΔ σημαίνει περικοπές στις συντάξεις και εργασιακό μεσαίωνα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους και κυρίως στους 17ρηδες και 18ρηδες, λέγοντας ότι γνωρίζει πως έχουν αμφισβητήσεις και αφού σημείωσε ότι οι νέοι έδωσαν τις νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ψήφος τους θα είναι ψήφος βαθιάς συνείδησης και όχι συγκυριακή.

«Ζητάμε καθαρή εντολή. Εντολή ισχυρή, καθαρή και αδιαπραγμάτευτη. Και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήρθε η ώρα των πολλών. Έχουμε τη δύναμη, θα νικήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα διλήμματα των εκλογών, είπε πως σε αυτές θα κριθεί αν θα συνεχίσουμε ή θα ανοίξουμε την κερκόπορτα για να γυρίσουμε πίσω. «Αυτό που κρίνεται στις επερχόμενες κάλπες είναι η Ελλάδα της νέας εποχής» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που εκτελέστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Ιωαννίνων και γενικότερα στην Ήπειρο. Όπως είπε:

-Από το ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν νέα έργα στον Δήμο Ιωαννιτών την τετραετία 2015-2019 137 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,5 φορές περισσότερα από την τετραετία 2010-2014 (38 εκατ. ευρώ). Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου από το ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 463 εκατ. ευρώ, άρα 3,5 φορές περισσότερα από την τετραετία 2010-2014 (140 εκατ.).

-Αναλάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία σύνταξης και κύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα. Επιλύουμε έτσι χρόνια προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και προσδιορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης με προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

-Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 36.300.000 ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού στη χώρα, περιλαμβάνει το 100% της επέκτασης και ικανοποιεί πλήρως όλα τα τοπικά αιτήματα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας και φυσικά προστασίας της λίμνης.

– Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην πόλη των Ιωαννίνων θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 από τη  ΔΕΔΑ και θα ολοκληρωθεί το 2023, με κόστος περίπου 17 εκατ. ευρώ, 50% του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια ΕΣΠΑ.

– Ενισχύσαμε, επιπλέον με αποζημιώσεις και ενισχύσεις, τους 4.000 κτηνοτρόφους της Ηπείρου με ποσό ύψους 2,7 εκατ. ευρώ

– Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Στάδιο των Ζωσιμάδων και στο κλειστό της Λιμνοπούλας. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Μπορώ σήμερα εδώ να σας ανακοινώσω ότι σε οικόπεδο του Δήμου, μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων θα ανεγερθεί ένα νέο, κλειστό γυμναστήριο 3.000 θέσεων για τη νεολαία.

– Ολοκληρώνουμε αποκλειστικά με εθνικούς πόρους το έργο αναβάθμισης κι επέκτασης του αεροδρομίου Ιωαννίνων που εκκρεμεί από το 2006 και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

-Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο είχαμε εξαγγείλει αρκετά έργα. Και ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. Συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε τη μελέτη για τη σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς, έχουμε δρομολογήσει τις ενέργειες για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι και ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ιόνιας Οδού. Και μέσα στο καλοκαίρι προκηρύσσουμε το έργο βελτίωσης και άρσης επικινδυνότητας του τμήματος Καταρράκτης-Βουλγαρέλι και ξεκινάει η υλοποίηση του έργου για τον Οδικό ‘Αξονα Αθαμανίου – Θεοδωριάνων.

– Από το 2015 υλοποιούνται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ.