Τη φωνή της «Ανυπότακτης Αριστεράς» στην Ευρώπη θέλει να δυναμώσει η ΛΑΕ ενώνοντας δυνάμεις με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, δηλώνει ο εκ νέου υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας για την ευρωβουλή Νίκος Χουντής.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη διεκδίκηση νέας θητείας, ο κ. Χουντής τονίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει «να έρθουμε σε ρήξεις με τους μηχανισμούς, τους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ, προκειμένου να βγούμε από την κρίση».

Η Ακροδεξιά, προσθέτει μιλώντας στο Πρακτορείο, «δεν αντιμετωπίζεται με ψευδεπίγραφα προοδευτικά μέτωπα, αλλά με την ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, της ανυπότακτης αριστεράς».

Κάνοντας απολογισμό της θητείας του μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Ν. Χουντής σημειώνει ότι μετέφερε τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον, είτε την προστασία της πρώτης κατοικίας, είτε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψηφίου, Νίκου Χουντή στην Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ποιος είναι ο απολογισμός της θητείας σας; Θα είστε πάλι υποψήφιος;

Απ.: Θα είμαι και πάλι υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ευρωψηφοδέλτιο της ΛΑΕ διότι πιστεύω ότι υπάρχει ένας θετικός απολογισμός της παρουσίας μου, ως εκπροσώπου της ΛΑΕ στα ευρωπαϊκά δρώμενα στο ΕΚ. Με την οπτική που βλέπει η ΛΑΕ τα πράγματα, ότι η Ευρώπη χτίζεται όλο και περισσότερο προς νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κατεύθυνση και ότι γενικεύει το φαινόμενο της πίεσης και του εκβιασμού προς την Ελλάδα, η προσπάθειά μου ήταν να αποκαλύψω με ερωτήσεις και πολιτικές παρεμβάσεις αυτόν το γενικευμένο μνημονιακό κανόνα που ισχύει πια και θεσμικά στην ΕΕ και να τεκμηριώσω το αίτημα ότι πρέπει να έρθουμε σε ρήξεις με τους μηχανισμούς, τους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ, αν θέλουμε να βγούμε από τη κρίση και να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία.

Στη διάρκεια της θητείας μου, μετέφερα στο μέτρο των δυνάμεών μου, τη φωνή των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων, και ανέδειξα τα κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Κινήματα κατά των εξορύξεων, κατά των περιβαλλοντικών παραβιάσεων που γίνονται με τα αιολικά πάρκα, κατά του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων με τους γνωστούς ΧΥΤΑ, αλλά και κινήματα που έχουν να κάνουν με την κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας, με την υπεράσπιση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Επιχείρησα μέσα από το ΕΚ αυτή η φωνή να ακουστεί ακόμη περισσότερο και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε και αποτελέσματα.

Κάναμε επίσης  μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ριζοσπαστική αντίληψη στο πλαίσιο της Αριστεράς, που θα ξεπερνούσε το άγος της προσβολής της από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και θα δημιουργούσε αυτό που λέμε «Ανυπότακτη Αριστερά», αυτό που γίνεται στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και αυτό που επιδιώκει να εκπροσωπήσει έχοντας πια συγκεκριμένη εμπειρία και η ΛΑΕ.

Ερ.: Η ΛΑΕ κατεβαίνει μόνη της στις ευρωεκλογές;

Απ.: Η ΛΑΕ αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα μέτωπο, αλλά απευθύνει και ανοιχτή πρόσκληση έστω και τις τελευταίες μέρες, έχοντας ένα  θετικό απολογισμό και με το μήνυμα ότι δυναμώνοντας τη ΛΑΕ και στην ευρωβουλή και στη Βουλή θα δυναμώσει τη φωνή των κινημάτων, θα γίνει δυνατή η ανατροπή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι η εναλλακτική πρόταση που για μας παραμένει ζωντανή, αν και βεβαίως εμείς δεν διεκδικούμε σήμερα έναν τέτοιο συσχετισμό, αλλά να επιβραβευτεί ο αγωνιστικός, ανιδιοτελής, ειλικρινής χαρακτήρας της ΛΑΕ, όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις.

Ερ.: Αυτή είναι η απάντησή σας ενόψει της διαμόρφωσης νέου τοπίου στο ΕΚ με διαφαινόμενη την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων;

Απ.: Η καλύτερη απάντηση απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς δεν είναι η επιμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες με τη διευρυνόμενη φτώχεια, τη λιτότητα, την προσβολή της αξιοπρέπειας, λαών και εργαζομένων αποτέλεσαν την ύλη, το κοινωνικό θερμοκήπιο στο οποίο αναπτύσσεται η Ακροδεξιά η οποία δεν είναι καθόλου -σ’ αυτά τουλάχιστον τα θέματα- φιλεργατική ούτε φιλολαϊκή. Επομένως η απάντηση σε αυτούς που νομίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν την Ακροδεξιά με ψευδεπίγραφα προοδευτικά μέτωπα, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Ανυπότακτης Αριστεράς, γιατί αυτή είναι ειλικρινής, συνεπής αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς.

Ερ.: Αν εκλεγείτε, θα συμμετάσχετε πάλι στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL;

Απ.: Ναι η GUE/NGL είναι μια ομάδα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, στην οποία δεν συμφωνούν όλοι. Σε κάθε περίπτωση θα είναι καλό να ενισχυθεί το κομμάτι της Ανυπότακτης Αριστεράς -στην οποία περιλαμβάνω τον Μελανσόν και τη ΛΑΕ- προκειμένου να μπορέσει να επηρεάσει και τον συνολικό προσανατολισμό της GUE.