Στα τριάντα χρόνια της παραμονής τους στον θρόνο των Χρυσανθέμων, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο κατάφεραν μία βελούδινη μεταμόρφωση του άκαμπτου αυτοκρατορικού συστήματος της Ιαπωνίας προσεγγίζοντας τον λαό και διαχέοντας ένα μήνυμα ειρήνης.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο θα αποχωρήσει από τον θρόνο στις 30 Απριλίου και ο γιος του Ναρουχίτο θα αναρρηθεί στον Θρόνο των Χρυσανθέμων την 1η Μαΐου.

Με την εύθραυστη και διακριτική παρουσία του, ο αυτοκράτορας με την γλυκιά φωνή ξεχώρισε για τις επιλογές του. Για την επιλογή να παντρευτεί μία κοινή θνητή που γνώρισε και ερωτεύτηκε στο τεραίν του τέννις, για την συγγνώμη που ζητούσε προσκυνώντας τους τόπους των θηριωδιών του αυτοκρατορικού στρατού στην Ασία κατά το πρώτο μέρος του 20ού αιώνα.

Η αύρα του, η σεμνή του παρουσία στο πλευρό των θυμάτων φυσικών καταστροφών χέρι-χέρι με την Μιτσίκο, μπορεί να δυσαρέστησαν τους παραδοσιακούς της εθνικιστικής δεξιάς που θεωρούν ότι ο ρόλος του αυτοκράτορα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στην προσευχή και στην εκτέλεση μίας σειράς τελετουργιών με τον ρυθμό της εναλλαγής των εποχών, όμως του έδωσαν τον σεβασμό και την αγάπη των περισσότερων.

Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1933, την ώρα που η χώρα του είχε ριχθεί στην μιλιταριστική κατάκτηση της Ασίας στο όνομα του πατέρα του, του αυτοκράτορα Χιροχίτο. Δεν είναι παρά 11 ετών όταν τελειώνει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στις 15 Αυγούστου 1945 με μία ταπεινωτική άνευ όρων παράδοση της καθημαγμένης Ιαπωνίας.

Ο Χιροχίτο καθαιρείται από το θεϊκό του στάτους και μετατρέπεται, με βάση το ειρηνιστικό Σύνταγμα που επιβάλλεται υπό την αμερικανική κατοχική δύναμη, σε σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του λαού», στερημένος από κάθε πολιτική εξουσία.

Ο Ακιχίτο κληρονομεί τον Θρόνο των Χρυσανθέμων τον Ιανουάριο 1989 μετά τον θάνατο του πατέρα του, αν και η τελετή ενθρόνισης έγινε τον επόμενο χρόνο. Είναι ο 125ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.