«Δεν υπάρχουν “προσκόμματα ιδεολογικών αποχρώσεων” στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη λιμενική βιομηχανία. Αναφορικά με τις επενδύσεις της COSCO, o υπουργός τονίζει ότι εγκρίθηκαν όλες οι υποχρεωτικές στο “Master Plan”, υπό τον όρο ότι τηρούν τη νομιμότητα, έχουν δηλαδή τις προβλεπόμενες άδειες.

Προσθέτει ότι οι προαιρετικές επενδύσεις που δεν εγκρίθηκαν δεν είχαν τις προβλεπόμενες άδειες από άλλες υπηρεσίες και όχι από το Υπουργείο Ναυτιλίας. «Πρόθεσή μας είναι να γίνουν επενδύσεις στο λιμάνι, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με γνώμονα την προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» δηλώνει ο κ. Κουβέλης.

Προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο βασικό ερώτημα: Θέλουν να γίνει το σύνολο των επενδύσεων στο λιμάνι (Mall, Logistic Center κλπ) και μάλιστα χωρίς να τηρούνται για παράδειγμα οι περιβαλλοντικοί όροι ή η νομοθεσία που αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού;». Αναφορικά με τις δηλώσεις του κεντρικού παρουσιαστή του προγράμματος Υποδομών Μεταφορών της ΝΔ Νίκου Σταθόπουλου για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός επισημαίνει ότι «μοντέλο παραχώρησης της ΝΔ για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια, δικαιωμάτων που φρόντισε να κατοχυρώσει και με νομοθετικές ρυθμίσεις».

Επίσης, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ικανοποιητικό πακέτο υποχρεωτικών επενδύσεων, σε αντίθεση με όσα προωθούσε η ΝΔ. «Η πρόταση του κ. Σταθόπουλου, να πουληθούν τα δέκα λιμάνια που είναι στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου και Πάτρας) με βάση το μοντέλο που είχε προκρίνει η ΝΔ για Πειραιά και Θεσσαλονίκη, όχι μόνον αντιστρατεύεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και το Δημόσιο Συμφέρον, αλλά απομακρύνει και εξειδικευμένους επενδυτές, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργού.