«Η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά ιστορικά αναζητούσε ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν θέλουμε ούτε να Σοσιαλδημοκρατικοποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να ΣΥΡΙΖοποιήσουμε την κεντροαριστερά, θέλουμε προγραμματική συνεννόηση και σύγκλιση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, ο Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και τονίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο, το κάλεσμα που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία «Γέφυρα» αλλά όχι μόνον αυτή εκφράζει την ανάγκη ενίσχυσης του προοδευτικού μετώπου με θετικές προτάσεις (ατομικά δικαιώματα, κοινωνικές ελευθερίες, δημοκρατική εμβάθυνση στην πολιτειακή μας οργάνωση), απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και ακραίο δεξιό μπλοκ που ηγεμονεύει στη ΝΔ».

Ερωτηθείς για «κίνδυνο πασοκοποίησης του κόμματος» λόγω της επιρροής προσώπων που μπήκαν στην κυβέρνηση, ο κ. Ζαχαριάδης απαντά πως «η “πασοκοποίηση” που προέκυψε και ως όρος στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με βασική συνέπεια την εκλογική καταβαράθρωση των σοσιαλδημοκρατικών – κεντροαριστερών κομμάτων».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει, «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, εμείς είμαστε στον αντίποδα της δεξιάς. Οι πολιτικές μας είναι ξεκάθαρες, είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι αριστερές και προοδευτικές και βρίσκονται στον αντίποδα της “Πασοκοποίησης”. “Πασοκοποίηση” έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης με την ΝΔ από το 2012 και μετά».

Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, ο κ. Ζαχαριάδης εξηγεί, πως διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η διεύρυνση των ψηφοδελτίων, «ώστε να αποτυπώνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα και των συμμαχιών που θέλουμε να συγκροτήσουμε στην Ευρώπη».

«Θέλουμε να έχουμε την ευρύτερη εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου στα ψηφοδέλτιά μας, των ανθρώπων δηλαδή και συλλογικοτήτων που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ώστε να διεκδικήσουμε μια νέα τετραετία στις εθνικές εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εκφράζει την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των εκλογών και σημειώνει πως «όσο συνεχίζουμε τη μεθοδική προσπάθεια, όσο εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας, ιδίως αυτά που εξαγγείλαμε και νομοθετήσαμε μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τόσο ερχόμαστε εγγύτερα στο στόχο μας που είναι μια νέα τετραετία».

«Επίσης», συμπληρώνει, «δεν θεωρώ ότι ως λαός έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμούνται όλοι την περίοδο 2004 – 2009 που έχει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τη χρεοκοπία αλλά και τη διαχείριση της χρεοκοπίας της περίοδο 2010 – 2014. Η Ελλάδα του 2019 έχει εξομαλύνει πολλά από τα ανυπέρβλητα προβλήματα του 2014 και προχωράει μπροστά».

Συνεχίζοντας ο Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ ότι «τα έχει ισοπεδώσει όλα».

«Ενώ όλη η Ευρώπη μιλά για μια κυβέρνηση που πιάνει τους συμφωνημένους στόχους και προχωρά σε στοχευμένες ελαφρύνσεις η ΝΔ μιλά για προεκλογική παροχολογία. Είναι ίσως η χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος, κι αυτό είναι κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι με την ηγεσία Μητσοτάκη και την ακροδεξιά, ακραία λαϊκιστική φράξια που έχει πάρει τα κλειδιά του κόμματος, δεν πρόκειται να δούμε κάτι καλύτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Ζαχαριάδης εκτιμά πως το κομβικό στοιχείο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι «η καλύτερη αποτύπωση της βελτίωσης της οικονομικών και κοινωνικών δεικτών στην καθημερινότητα των πολιτών, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, η σύγκριση τόσο των πεπραγμένων της δικής μας κυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες και το διεθνές κύρος και η εμβέλεια των πολιτικών ηγετών που διεκδικούν την πρωθυπουργία».

«Το δικό μας πρόγραμμα, η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενώ της ΝΔ αφορά τους λίγους και εκλεκτούς, αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών όχι μόνο την Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς», καταλήγει ο κ. Ζαχαριάδης.