Αφού πρώτα επέτρεψε και συνέβαλε στην «ορμπανοποίηση» της ΝΔ, παραδίδοντας τα «κλειδιά» του κόμματος στην πτέρυγα Σαμαρά – Γεωργιάδη – Βορίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος στο μετριοπαθές ακροατήριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, απέρριψε τις πολιτικές του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ανακοίνωσε μάλιστα πως τη Δευτέρα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολήτ ης συμμετοχής του FIDESZ, του κόμματος του Όρμπαν, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Υπενθυμίζεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, είχαν εκφραστεί θετικά για τον Ούγγρο πρωθυπουργό και τις πολιτικές του. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η σύγκρουση Όρμπαν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζάν Κλοντ Γιουνκερ οδήγησε σε εσωτερικές συγκρούσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και, παρά την αρχική υποστήριξη του υποψήφιου του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Όρμπαν φαίνεται να οδηγείται σε απομόνωση

Και καθώς ο Όρμπαν χάνει έδαφος στο ΕΛΚ, με πολλά πλέον επιφανή στελέχη και κόμματα του ΕΛΚ να του δείχνουν την έξοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ακολουθήσει το ρεύμα. Είναι ενδεικτικό πως την ίδια στιγμή «στροφή» στο θέμα του Όρμπαν έγινε και από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον στενότερο πολιτικό φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΛΚ και εκ των βασικών συνομιλητών του Όρμπαν. «Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή μιλάμε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στο περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας πως «η εκστρατεία του Όρμπαν κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει βλάψει σοβαρά το ΕΛΚ». «Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες», τόνισε. 

Έχοντας λάβει το «μήνυμα» από τον Βέμπερ, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ερώτηση του δημοσιογράφου των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ για τον Όρμπαν, επιτέθηκε για πρώτη φορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό και χαρακτήρισε «πολύ προβληματικό» τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα. «Τη Δευτέρα θα στείλω γράμμα που θα ζητεί αναστολή της συμμετοχής του FIDESZ στο ΕΛΚ, ώσπου να επιλυθεί το θέμα. Δεν μπορεί πια να είναι μέλος του ΕΛΚ. Να του δώσουμε χρόνο βάζοντάς το σε αναστολή και, αν δεν αλλάξει θέση, δεν έχει θέση στο ΕΛΚ», είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε βέβαια να επιτεθεί και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξισώνοντάς τον με τον Όρμπαν και άφησε αιχμές τόσο κατά των Βρυξελλών, που όπως είπε «δείχνουν ανοχή» στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που έχουν εντείνει τις επαφές τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στις συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις. «Θα περίμενα ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία. … Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί», είπε μεταξύ άλλων.