Για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των όρων εργασίας των λιμενικών καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, στον οποίο παρουσιάστηκε ένα έργο πρότυπο, το ευφυές κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου.

Η παρουσίαση του έργου που γίνεται μέσω του προγράμματος «Αυτονομώ», έγινε με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

Ο κ.Κουβέλης σημείωσε ότι με τέτοια έργα επιδιώκεται και επιτυγχάνεται τελικώς η εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, η μείωση της εισαγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι «η προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και η υποχρέωση μας πάνω από όλα ως πολίτες αλλά και ως Δημόσια Διοίκηση με την ενεργή μας συμμετοχή, είναι αυτονόητη».

Πρόσθεσε ότι η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου, δεν είναι απλά ένα σημαντικό έργο, είναι μια σημαντική αρχή.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, αναφερόμενος στο έργο επισήμανε ότι έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για την κατασκευή 40 νέων κτιρίων για τα λιμεναρχεία σε όλη τη χώρα και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων αυτών. «Η σημερινή παρουσίαση είναι δηλωτική της φιλοσοφίας μας ότι το επόμενο διάστημα, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι κεντρικό στη δική μας στόχευση» πρόσθεσε .

Το «Αυτονομώ» είναι ένα πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων, στο οποίο εμπλέκονται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, τα Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Πατρών και Κύπρου, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός του έργου είναι η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων και παλαιών κτιρίων, ούτως ώστε να μηδενίζεται κυριολεκτικά το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, και ενός αστυνομικού τμήματος στην Κύπρο.

Στη Χίο, ολοκληρώθηκε η θερμοφωτογράφηση του κελύφους του κτιρίου, στο οποίο θα τοποθετηθούν πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης και στη συνέχεια ειδικοί σοβάδες για κτίρια δίπλα στη θάλασσα, η οποία απέχει μόλις επτά μέτρα από το λιμεναρχείο. Θα τοποθετηθεί ειδική μόνωση οροφής και νέα κουφώματα με τριπλό τζάμι. Θα αντικατασταθεί η κεντρική θέρμανση πετρελαίου, με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας, το καλοκαίρι, για να επιτυγχάνεται η ψύξη.

Θα υπάρξει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου. Θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ένα φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζεται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί για το λιμεναρχείο, αλλά και τα αυτοκίνητα του κοινού. Θα τοποθετηθούν φωτιστικά Led, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης θα γίνεται με fan-coils.

Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, με ειδικούς αισθητήρες, μέσω συστημάτων KNX (λατινικά αρχικά) καθώς και καθημερινή αναφορά στον υπεύθυνο ενεργειακό μηχανικό. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι ύψους 517.700 ευρώ. Το «Αυτονομώ» έχει εφαρμοστεί σε δημόσια σχολεία στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, στον δήμο Βέροιας, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, στο αστυνομικό μέγαρο Πτολεμαΐδας και σε άλλα μεγάλα δημόσια κτίρια.

Τη σημερινή παρουσίαση παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης η Λιμενάρχης Χίου αντιπλοιάρχος Ειρήνη Αργύρη. Την παρουσίαση έκαναν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών πλοίαρχος Ιωάννης Μυτιληναίος, η αρχιτέκτων Κατερίνα Πανταζή, υπεύθυνη έργου του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Στεφανίδης, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δρ. Δημήτρης Στημονιάρης, και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός δρ. Θεόδωρος Κόττας, μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Πάρης Τσιριγώτης