Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

“Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς”, είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. “Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα”, σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

“Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη”, είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες.

Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι η καλύτερη δυνατή και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα από τη Λευκωσία ότι η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκε το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “η καλύτερη δυνατή” και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θεωρεί ότι είναι αναγκαίες ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές.

Ο Μακρόν κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα στον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ “τα επόμενα στάδια τα οποία θα επιτρέψουν να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, την οποία κανείς δεν επιθυμεί αλλά για την οποία θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε”.