«Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες υπέστησαν πολλά, τις επιπτώσεις στον ελληνικό λαό, ωστόσο αν δει κανείς το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, ωστόσο η γενική άποψη, όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη είναι ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Βασικές προϋποθέσεις για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα, για να καταστεί η χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, είναι η εμπιστοσύνη στο κράτος και στο θεσμικό πλαίσιο, η νομική ασφάλεια, η ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις, η αξιοπιστία των διαδικασιών και η διαφάνεια, ένα αξιόπιστο Κτηματολόγιο», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο νέος Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, μιλώντας στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο, που παρέθεσε, απόψε στην Αθήνα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει Ελλάδα. Αυτό που βλέπουμε στη Γερμανία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό που μας ανησυχεί στην Γερμανία και στην Ευρώπη είναι περισσότερο οι εξελίξεις σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι το Brexit, οι εξελίξεις στις χώρες του Βίσεγκραντ ή στην Ιταλία. Αυτά πραγματικά μας προβληματίζουν περισσότερο διότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι υγιές και έχει ένα τέτοιο μέγεθος που η κρίση του θα μπορούσε έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Γι αυτό είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα και προσβλέπουμε στην συνεργασία μαζί της, ώστε να την συνοδεύσουμε σε μια επιτυχημένη πορεία μέσα στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ, .

Ο κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μέτριας αύξησης των μισθών, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, της στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης, στην οποία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο κ. Μπάρτλε στάθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κοινού με τον κ. Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιο Κελέμη, ώστε να δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο ένα τοπικό τραπεζικό δίκτυο, το οποίο θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις μικρές εταιρείες, στην χρηματοδότηση των οποίων δεν θα συμμετέχει το μεγάλο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ο Γερμανός υφυπουργός, αναφερόμενος, τέλος, στη σημασία του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τόνισε ότι στόχο του έχει την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του δυναμικού ελληνογερμανικού δικτύου Δήμων και Περιφερειών, με πρακτικές συνεργασίες και επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών και της οικονομίας. Όπως είπε: «στόχος και των δύο χωρών αποτελεί η διασφάλιση τους αδιάλειπτης συνέχισης τους συνεργασίας με τους Έλληνες εταίρους μέσω του δικτύου των Ελληνικών και Γερμανικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικονομικών φορέων».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στάθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι, σήμερα, στην Ελλάδα τα κεφάλαια που επενδύονται αντιστοιχούν στο 1/3 των κεφαλαίων που επενδύονταν το 2007. Για να αναστραφεί, όπως είπε, αυτή η αρνητική τάση θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, να υπάρξει κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, να παρθούν μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας, να ενισχυθεί ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων.

Σχολιάζοντας ο κ. Χατζηδάκης το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαμορφώνεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, διότι με αυτό τον τρόπο στραγγίζεται η οικονομία, ενώ αναφερόμενος στο μισθολογικό κόστος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ακολουθώντας το ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου, όπως και υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Για τους φορολογικούς συντελεστές πρότεινε τη μείωσή τους από το 29% στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο χρόνο. «Μειώσεις πέραν αυτών δεν θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, διότι μπορεί να προκαλέσουν συνέπειες στην κοινωνική συνοχή», ανέφερε.

Τέλος, τοποθετήθηκε θετικά και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αρκεί, όπως είπε, η αξιολόγηση να συνδεθεί με την μισθολογική εξέλιξη στο δημόσιο, ώστε το κράτος να καταστεί περισσότερο παραγωγικό.

Στην επόμενη μέρα της Ελληνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει την άμεση ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, που θα οδηγήσει την οικονομία σε ουσιαστική τροχιά ανάπτυξης. ”Η λύση για την Ελλάδα είναι μία: Η άσκηση πολιτικής στήριξης της πραγματικής ανάπτυξης, που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε μελλοντικής Ελληνικής Κυβέρνησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαΐλλης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό, καθ’ ότι, όπως εξήγησε, θα πρέπει πρώτα, το συντομότερο, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες, βασικές προϋποθέσεις και συνθήκες, σημειώνοντας ως σημαντικότερες την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών, ώστε να είναι αυτές και πάλι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις της Ελληνικής Οικονομίας και την αναθεώρηση του σημερινού Φορολογικού Καθεστώτος, ώστε να περιοριστεί η υπερφορολόγηση που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

“ Πρέπει η χώρα να αποκτήσει ένα Σύγχρονο Σταθερό και Ανταγωνιστικό Φορολογικό Καθεστώς”, τόνισε ο κ. Μαΐλλης και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερβολικών Πρωτογενών Πλεονασμάτων, η μείωση των οποίων, όπως σημείωσε, δεν είναι εφικτή, καθότι κάτι ανάλογο δεν θα δεχθούν να συζητήσουν οι Πιστωτές. “ Κατά συνέπεια, η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί απαραίτητος Δημοσιονομικός Χώρος, ο οποίος μπορεί να προέλθει μόνο από μεγάλη μείωση δαπανών στη λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στις αγορές, τη χαρακτήρισε ως μία δύσκολη άσκηση, αφενός λόγω των δυσμενών διεθνών συγκυριών που προκαλούνται από το Brexit και τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, επεσήμανε ότι το Ελληνογερμανικού Επιμελητήριο, θέλοντας να συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης του Brain Drain, όπως και της νεανική ανεργίας, επενδύει συστηματικά στον τομέα της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία σε βάθος χρόνου λειτουργεί υποβοηθητικά για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, προτεραιότητα αποτέλεσε η ίδρυση του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, του “ DUAL Hellas”, που στόχο έχει την άμεση σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

“ Με οδηγό την ανάγκη αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων και χρησιμοποιώντας τα οφέλη του διττού μοντέλου εκπαίδευσης, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καινοτομούμε με δυναμικές παρεμβάσεις -προσαρμοσμένες στις ανάγκες της χώρας-, προσφέροντας λύσεις και ανοίγοντας καινούριους δρόμους για την απασχόληση των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα” τόνισε ο κ. Κελέμης, ο οποίος κάλεσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να καταστούν αρωγοί για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.