Ο επικεφαλής της Ένωσης Αυστραλών Ποδοσφαιριστών ζήτησε από τις αρμόδιες αθλητικές αρχές να βοηθήσουν, ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ενός ποδοσφαιριστή πρόσφυγα από το Μπαχρέιν, ο οποίος συνελήφθη στην Ταϊλάνδη το Νοέμβριο για μια ποινή φυλάκισης στην πατρίδα του.

Ο Χακίμ Αλ Αραϊμπί, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο από το 2017 στην Αυστραλία, όπου έπαιζε ποδόσφαιρο, ταξίδεψε μετά το γάμο του στην Ταϊλάνδη για το μήνα του μέλιτος, αλλά συνελήφθη στην Μπανγκόκ από την Ιντερπόλ, ύστερα από αίτημα του Μπαχρέιν. Ο Αλ Αραϊμπί, ο οποίος είναι διεθνής και έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, είχε καταδικαστεί για βανδαλισμούς σε αστυνομικό τμήμα και του είχε επιβλήθεί φυλάκιση 10 ετών ερήμην, ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε ενοχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας (PFA), Τζον Ντιντούλιτσα, δήλωσε ότι η Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (AFC), της οποίας ο επικεφαλής είναι μέλος της οικογένειας που κυβερνά το Μπαχρέιν, πρέπει να παρέμβει για την ελευθερία του παίκτη.

Ο Ντιντούλιτσα είπε ότι ο Σεΐχης Σαλμάν μπίν Εμπραχίμ αλ-Καλίφα, ως πρόεδρος της AFC, ήταν υποχρεωμένος να προστατεύσει τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, αλλά δεν έκανε τίποτα. «Αυτό είναι μια τεράστια αποτυχία εκ μέρους τους και πρέπει να διορθωθεί» τόνισε από το Ντουμπάι.
Ο πρόεδρος της AFC, Σεΐχης Σαλμάν αλ-Καλίφα, δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση, ενώ εκπρόσωπος της ασιατικής συνομοσπονδίας είπε: «Η AFC συνεργάζεται με πολλούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της FIFA, και, καθώς αυτές οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα κάνουμε περαιτέρω σχόλια».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπαχρέιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή του Αραϊμπί και πως θα μπορούσε να ασκήσει έφεση, εάν επέστρεφε στη χώρα. «Οι άλλοι δύο άνθρωποι που καταδικάστηκαν μαζί του άσκησαν εφέσεις και στη συνέχεια αθωώθηκαν» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Αραϊμπί είχε επικρίνει τον Σεΐχη Σαλμάν αλ-Καλίφα, εξάδελφο του βασιλιά του Μπαχρέιν, όταν αμφισβήτησε τις προεδρικές εκλογές της FIFA το 2015. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπου τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο Σεΐχης Σαλμάν αλ-Καλίφα κατηγορήθηκε έντονα από ορισμένες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος αρνείται, πάντως, ότι συμμετείχε στη διερεύνηση και δίωξη αθλητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Μπαχρέιν το 2011.
Ακτιβιστές κάλεσαν τις αρχές να επιδείξουν συμπαράσταση για ανθρωπιστικούς λόγους στον Αραϊμπί, όπως έκαναν πρόσφατα και με μια 18χρονη κοπέλα από τη Σαουδική Αραβία που διέφυγε από την οικογένειά της και ζήτησε άσυλο στην Ταϊλάνδη.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο Αραϊμπί βασανίστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν, λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του κατά την Αραβική Άνοιξη του 2011. Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται όμως τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια.