Σε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την Πέμπτη. Μάλιστα το Βερολίνο φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ώρες πριν από την έλευση της κ. Μέρκελ.

Συγκεκριμένα σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα».

Η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης να σχολιάσει τον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ δείχνει και τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ να στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της συμφωνίας των δύο χωρών, αλλά και καταδίκης της στάσης της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις (σημ: του Κυριάκου Μητσοτάκη) και δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς την διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε:

«Αυτό εμείς το αξιολογήσαμε έτσι και στηρίζουμε αυτή την απόφαση και τώρα εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να διεξαγάγει την διαδικασία συνταγματικής αλλαγής και στην Ελλάδα έχουμε την επικύρωση στην Βουλή. Τη δική μας υποστήριξη για αυτά την έχουμε εκφράσει εδώ επανειλημμένα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα».

Σχετικά με την επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια επίσκεψη έπειτα από αρκετά χρόνια, σε μια φίλη χώρα και εταίρο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. «Η καγκελάριος θα έχει πολιτικές συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής και διμερούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κ. Μέρκελ χαίρεται που θα συναντηθεί ακόμη με εκπροσώπους της οικονομίας, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτισμού, ενώ θα συνομιλήσει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια είναι καλό ότι μετά από καιρό γίνεται πάλι αυτή η επίσκεψη. Οι επαφές και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είναι εντατικές και τακτικές, συναντιόμαστε και στο πλαίσιο διαφόρων ευκαιριών, αλλά τώρα είναι ωραίο ότι η καγκελάριος θα βρεθεί πάλι στην Αθήνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.