Την μεγαλύτερη πόλωση των τελευταίων τεσσάρων ετών ανάμεσα στους Βρετανούς βουλευτές αναφορικά με το Brexit δείχνει έρευνα που διεξήχθη κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τρία τέταρτα των μελών του κοινοβουλίου πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι δεν διαπραγματεύτηκε καλά το Brexit, και πιο συγκεκριμένα από τους βουλευτές του κόμματός της (Τόρις), το 47% πιστεύουν ότι ήταν ανεπαρκής και μόλις το 37% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αλλάξει την επιθυμία τους για αποχώρηση από την ΕΕ.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία Ipsos MORI για λογαριασμό της ανεξάρτητης ερευνητικής πρωτοβουλίας για τις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ «The UK in a Changing Europe», που εδρεύει στο King’s College του Λονδίνου και του Ινστιτούτου «Mile End» του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «UK in a Changing Europe», ακόμη πιο ανησυχητικό για την Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές και γενικότερα όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ δεν θεωρούν αναγκαίο το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, αλλά ούτε ανησυχούν για τα μειονεκτήματα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (με το οποίο η κ.Μέι θα μπορούσε να τους εκφοβίσει προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμφωνία της).

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 30% των Τόρις πιστεύει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα στην εξεύρεση λύσης για τα ιρλανδικά σύνορα, ενώ το 55% εκτιμά ότι το θέμα έχει υπερτιμηθεί για χάρη της διαπραγματευτικής τακτικής. Ανάμεσα σε όλους τους ερωτηθέντες, το 60% πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.