Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας εδώ και δεκαετίες, τερματίζοντας την “ειδική μεταχείριση” για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στις επιχειρήσεις χρόνο για να προσαρμοστούν στα σχέδια που θα εφαρμοστούν μετά το Brexit.

Στο πολυαναμενόμο έγγραφο που παρουσιάζει την πολιτική της για το μεταναστευτικό μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νέο σύστημα θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης και θα αντιμετωπίζει ισότιμα τους Ευρωπαίους και τους πολίτες των τρίτων χωρών.

Οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετανάστευση ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Ωστόσο η δέσμευση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προκάλεσε νέες ανησυχίες στους επικεφαλής μεγάλων εταιριών, για το αν θα ήταν σε θέση να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος στόχος για τον ετήσιο αριθμό μεταναστών που θα λαμβάνουν άδεια εργασίας. Σημειώνεται μόνο ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους σε “βιώσιμα επίπεδα, όπως καθορίστηκε από το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος”. Σε αυτό το προεκλογικό μανιφέστο ο στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών σε λιγότερους από 100.000 σε ετήσια βάση.

Με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν στη Βρετανία να εργαστούν θα πρέπει να έχουν “σπόνσορα” κάποια εταιρεία που θα τους προσλάβει. Δεν θα υπάρχει όμως ανώτατο όριο στον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων μεταναστών.

Θα εφαρμοστεί επίσης ένα μεταβατικό, προσωρινό σύστημα που θα επιτρέπει σε πολίτες των χωρών της ΕΕ και σε εργαζόμενους οποιουδήποτε επιπέδου ειδίκευσης προερχόμενους από χώρες “χαμηλού κινδύνου” να εγκαθίστανται στη Βρετανία χωρίς να τους έχει γίνει κάποια προσφορά εργασίας, για διάστημα έως και 12 μηνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ σχολίασε ότι με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν “τα ταλέντα που χρειάζονται”. “Όμως καταλαβαίνουμε ότι αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο μεταναστευτικό σύστημα εδώ και 40 χρόνια και επομένως οι εργοδότες θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν”, πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα προσωρινής εργασίας θα περιλαμβάνει σειρά περιορισμών, διευκρίνισε η κυβέρνηση: οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία, να φέρουν στη χώρα την οικογένειά τους ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους κοινωνικούς πόρους. Θα αναθεωρηθεί το 2025 και ενδέχεται να τερματιστεί, αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Οι προσωρινοί μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από τη Βρετανία για ένα διάστημα 12 μηνών, πριν επιδιώξουν να επιστρέψουν, αποκτώντας και πάλι προσωρινή βίζα εργασίας.

Οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ δεν θα χρειάζονται τουριστική βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία για διάστημα έως και έξι μηνών ενώ οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.