Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός κατέστρεψε τις αρχαίες πόλεις Σόδομα και Γόμορα λόγω της ανηθικότητας των κατοίκων. Ωστόσο, μια νέα επιστημονική θεωρία προτείνει πως η καταστροφή ίσως οφειλόταν στην έκρηξη διαστημικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με το Sputniknews, που επικαλείται το Science News, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Trinity Southwest, ένα χριστιανικό ανώτερο εκπαιδευτικό ινστιτούτο, στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι ο πολιτισμός στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας καταστράφηκε πριν από 3.700 χρόνια εξαιτίας της εισόδου ενός διαστημικού βράχου στην γήινη ατμόσφαιρα.

Ο ακαδημαϊκός Phillip Silvia παρουσίασε σε ετήσια συνάντηση στο Ντένβερ τα προκαταρκτικά ευρήματα από την ανασκαφή τους στην περιοχή, που ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι εκεί βρίσκονταν οι βιβλικές πόλεις Σόδομα και Γόμορα. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι οι πόλεις και οι οικισμοί σε περιοχή της Κοιλάδας της Ιορδανίας, όπου περίπου 65.000 άνθρωποι ζούσαν εκείνη την περίοδο, εξαφανίστηκαν εξαιτίας ενός πανίσχυρου θερμικού κύματος, ανέμου και μικρών σωματιδίων. Την ίδια στιγμή, το θαλασσινό νερό που έφτασε στη στεριά  με κύματα, προκάλεσε την καταστροφή του εδάφους.

Η έκρηξη, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, «όχι μόνο (εξαφάνισε) το 100% των πόλεων, αλλά και (απογύμνωσε) το γεωργικό έδαφος από εύφορους χώρους», ανέφερε το Newsweek. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκρηξη ενός μετέωρου προκάλεσε την καταστροφή που ισοπέδωσε την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας πόλης Tall el-Hammam όπου οι ερευνητές εργάστηκαν για χρόνια. Ραδιοχρονολόγηση άνθρακα φέρεται να αποκάλυψε πως οι τοίχοι από τούβλα λάσπης ξαφνικά εξαφανίστηκαν ενώ μονάχα τα λίθινα θεμέλια παρέμειναν.

Επίσης, μια κεραμική επιφάνεια που βρέθηκε στην περιοχή, είχε μετατραπεί σε γυαλί, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ακραίες θερμοκρασίες. Μετά την υποτιθέμενη έκρηξη, οι άνθρωποι δε θα επέστρεφαν στην περιοχή για 600-700 χρόνια.