Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που συγκαλεί σήμερα την ανασχηματισμένη της κυβέρνηση, πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα ακόμη για να περάσει τον σχέδιο συμφωνίας για το Brexit: εάν η προοπτική της κατάθεσης πρότασης μομφής απομακρύνεται, βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας και αναγκαίου συμμάχου της.
Το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit κόστισε στην Τερέζα Μέι πολλές αποχωρήσεις από την κυβέρνηση. Η αντίθεση των στελεχών της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στο ειδικό καθεστώς που αυτή προβλέπει για την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Χθες, οι βουλευτές του DUP απείχαν από την ψηφοφορία επί τριών τροπολογιών του σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ επί μίας τέταρτης ψήφισαν με την αντιπολίτευση, με σκοπό να στείλουν ένα «πολιτικό μήνυμα» υπό μορφήν προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του  DUP Σάμι Γουίλσον, η συμφωνία παραβιάζει την «θεμελιώδη» εγγύηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκειται σε καθεστώς διαφορετικό από εκείνο που θα ισχύει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εκπρόσωπος του DUP δήλωσε στο Sky News ότι η συμφωνία μακροπρόθεσμα θα αποσπάσει την Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Επρεπε να κάνουμε κάτι για να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας», εξήγησε  στο BBC «Εχουμε μία συμφωνία μαζί σας, αλλά αν δεν σεβαστείτε  το δικό σας μέρος, δεν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι  να σεβαστούμε το δικό μας μέρος (της συμφωνίας) ».
Το ζήτημα που φέρνει σε αντιπαράθεση με την Τερέζα Μέι με το DUP είναι το μέτρο του «backstop» (δίκτυ ασφαλείας). Το μέτρο αυτό προβλέπει την διατήρηση του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας , και επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο μετά την λήξη της 21μηνης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.