Η απόσυρση των Κουβανών γιατρών από τη Βραζιλία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζάιρ Μπολσονάρο προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στις υπηρεσίες υγείας της χώρας, αλλά αυτό δε φαίνται να πτοεί ιδιαίτερα τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Από το πρόγραμμα της εργασίας των Κουβανών γιατρών εξυπηρετούνται 3228 δήμοι στη Βραζιλία από τους οποίους 611 κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς επαγγελματία γιατρό. Είναι οι δήμοι που έχουν στο δυναμικό τους μόνο τέτοιους.

´Οταν ο Μπολσονάρο ρωτήθηκε σχετικά, προτίμησε να επιτεθεί στην Κούβα: “Δεν μπορούμε να έχουμε Κουβανούς δούλους σ’ αυτές τις θέσεις και δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε την κουβανέζικη δικτατορία. Το θέμα θα λυθεί. Αλλά υπάρχουν πόλεις που απέλυσαν τους Βραζιλιάνους γιατρούς για να πάρουν Κουβανούς”.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της λύσης, ο Μπολσονάρο είπε “ότι ακόμα δεν είμαι πρόεδρος, θα αναλάβω την Πρωτοχρονιά αλλά η κυβέρνηση Τεμέρ εργάζεται ήδη πάνω σ’ αυτό. Η εργασία όμως δεν θα γίνει δουλεία”.

Ο νέος πρόεδρος, τέλος, υπερασπίστηκε την επιλογή του να τοποθετήσει στο Υπουργείο Γεωργίας τη Συνταγματάρχη Τερέζα Κριστίνα παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα τη θέλουν να έχει κάνει φορολογικές “χάρες” σε μεγάλη εταιρία τροφίμων.