Με εμπεριστατωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ημερίδα άνοιξε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με χαιρετισμό της (βλ. https://bit.ly/2P04k4I), και ακολούθησαν σύντομες χαιρετιστήριες ομιλίες από την Όλγα Γεροβασίλη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Σωκράτη Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργό Εσωτερικών και τον καθ. Μανώλη Πλειώνη, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στον χαιρετισμό του, ο κ Φωτάκης ανέφερε ότι «το 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’ της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, εγκρίθηκαν 58 έργα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, ξεκίνησε η υλοποίηση της ερευνητικής υποδομής ΠΑΓΓΑΙΑ, που θα συνδυασθεί με την εμβληματική πρωτοβουλία δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. Η συνολική δαπάνη για τις δράσεις αυτές ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ».

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Κλιματική Αλλαγή και φυσικές καταστροφές στη Νότια Ευρώπη», ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Ταφύλλης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τον νέο μηχανισμό διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να αναπροσαρμοστεί στη βάση αποτελεσματικότερων μοντέλων άλλων χωρών που έχουν βιώσει καταστροφές μεγάλης έκτασης». Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτήρισε αναγκαία μια ολιστική προσέγγιση και ενιαία διαχείριση, με «εργαλειοθήκη ετοιμότητας και αποκατάστασης», κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης, μοντέλα, καλές πρακτικές, βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Πολύτιμα παραδείγματα διαπεριφερειακής συνεργασίας στις παράκτιες περιοχές της Mεσογείου, έδωσε ο Σταύρος Καλόγνωμος, policy officer στη διάσκεψη των παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης. Μίλησε περί αναγκαιότητας διαβαθμιδικής προσέγγισης για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ανέλυσε την πρωτοβουλία του Χάρτη της Μπολόνια στην οποία η Περιφέρεια Αττικής έχει ενεργό ρόλο.

Στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο Αντώνιο Ναβάρα, καθηγητής, πρόεδρος του Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή. Παρέθεσε την εμπειρία της Ιταλίας και ανέφερε πως η Μεσόγειος είναι μια ευάλωτη περιοχή. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μακροσκοπική παρακολούθηση των περιοχών που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές και παρότι το φαινόμενο είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, οι κίνδυνοι μεταβάλλονται διαρκώς σε τοπικό επίπεδο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και τον τρόπο που έχει επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εστίασε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Σ. Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ανέλυσε όλα τα ακραία φαινόμενα (πλημμύρα, ξηρασία, τσουνάμι, πυρκαγιά σεισμός, ερημοποίηση) και αναφέρθηκε στις εκτιμώμενες για τα επόμενα χρόνια, μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της αύξησης της μέγιστης διάρκειας ξηρής περιόδου στα ανατολικά ηπειρωτικά και βόρεια της Κρήτης, και στην αύξηση αριθμού των ημερών με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η Ιωάννα Τσούπρα, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής σε θέματα πολιτικής προστασίας, παλλαϊκής άμυνας και πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών, παρουσίασε τις νέες προκλήσεις που έχουν ανακύψει για τις Περιφέρειες στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Εξήγησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις αναγκαίες δράσεις από πλευράς πολιτικής προστασίας, η οποία οφείλει να αφορά το σύνολο της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξία-πολεοδομία των περιοχών (π.χ. Μάτι). Έδωσε επιπλέον προτάσεις όπως: σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο συστημάτων ενημέρωσης, ενίσχυση εθελοντισμού, σχεδιασμός δράσεων για Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, επανακαθορισμός του ρόλου των Περιφερειών με αρμοδιότητες και πόρους (οικονομικούς και δυναμικό), χρηματοδότηση εθελοντικών ομάδων, συμμετοχή των επιστημονικών φορέων, λειτουργία σχολής πολιτικής προστασίας.

Στην ενότητα «Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών-Συστήματα έγκαιρης Προειδοποίησης», ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μίλησε για τον «σχεδιασμό της επόμενης ημέρας». Χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεχή λειτουργία ραντάρ για την πρόγνωση της κεραυνικής δραστηριότητας, όπως και την συνεχή παρακολούθηση του εδάφους. Σημείωσε δε, ότι από το 2001 έχουν καταγραφεί 400 έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάρκο Μπόργκα, καθηγητής στο τμήμα Εδάφους, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Δασών στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, παρουσίασε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών και πώς μπορούν να προσεγγιστούν επιχειρησιακά τέτοιου είδους προκλήσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μοντέλα πρόβλεψης που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, καθώς και στην ενδεδειγμένη χρήση αυτών ανά περίπτωση και τύπο φαινομένου.

Την εμπειρία της Βαυαρίας στην αντιμετώπιση των πλημμυρών ανέδειξε ο Πέτερ Ρούτσμαν, καθηγητής, με έδρα στο τμήμα Υδραυλικής Μηχανικής και Υδατικών Πόρων στο πολυτεχνείο του Μονάχου και διευθυντής του Ινστιτούτου Oskar von Miller και του εργαστηρίου Dieter Thoma.

Ακολούθως η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Παραγωγής της Βουλής, Χαρά Καφαντάρη, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράκτιας διάβρωσης, τονίζοντας ότι «αναδεικνύεται ως σημαντική προτεραιότητα, με δεδομένη και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση του φαινομένου».

Ο Ιωάννης Παπουτσής, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρθηκε στην έγκαιρη προειδοποίηση, παρακολούθηση, πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών στο Κέντρο Δορυφορικής Παρατήρησης “BEYOND”. Παρουσίασε τα προγράμματα, τα εργαλεία και τις υποδομές που διαθέτει το Αστεροσκοπείο για τη συλλογή δεδομένων προς επεξεργασία, καθώς και παραδείγματα με την άντληση, ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή του προγράμματος Copernicus.

Ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσίασε στοιχεία για την ανάπτυξη των αστικών κέντρων και τα προβλήματα που προκύπτουν. Ανέδειξε τους προβληματισμούς για τον προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί και τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αναστάσιος Στάμου, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναφέρθηκε στην περίπτωση της πλημμύρας στη Μάνδρα και στις ιδιαιτερότητες του φαινομένου. Υπογράμμισε το γεγονός, ότι ακόμη και μερικά λεπτά νωρίτερα στην προειδοποίηση μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμα, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα χρήσης ενός αποτελεσματικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών.

Τέλος, ο Ευστράτιος Δαβάκης, διευθυντής της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης φαινομένων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των πολιτών και την πλήρη συνειδητοποίηση από μέρους τους για το μέγεθος των κινδύνων.