Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε απόψε την “εξαιρετικά αξιοπρεπή απόφαση” της Άγγελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την καγκελαρία το 2021, με αφορμή τη μεγάλη πτώση του κόμματός της στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Έσση.

“Είναι δική της απόφαση, την θεωρώ εξαιρετικά σεβαστή” και “εξαιρετικά αξιοπρεπή” είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας τον “θαυμασμό” του για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Μέρκελ, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, ανακοίνωσε σήμερα ότι η θητεία αυτή θα είναι η τελευταία και ότι αποχωρεί από την προεδρία του κόμματός της. Στις εκλογές της Έσσης οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παρέμειναν μεν πρώτο κόμμα, με ποσοστό 27%, χάνοντας όμως περισσότερες από 11 μονάδες.

Η Μέρκελ “ουδέποτε ξέχασε ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης και κυβερνά τη χώρα της με μεγάλο θάρρος”, συνέχισε ο Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας.

“Το δηλώνω αυτό σε ένα πλαίσιο που δεν έχει τίποτα το ενθαρρυντικό”, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι εκλογές στην Έσση “έδειξαν την άνοδο πολλών κομμάτων και ιδίως της AfD”. “Το θεωρώ πανευρωπαϊκό φαινόμενο (σ.σ. την άνοδο της ακροδεξιάς) και όχι μόνο γερμανικό”, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Στις εκλογές της Κυριακής, η AfD (Εναλλατική για τη Γερμανία) κατάφερε να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Έσσης, όπου δεν εκπροσωπείτο μέχρι σήμερα.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ακροδεξιά αυξάνει τα ποσοστά της “επειδή τα άλλα κόμματα δεν καταφέρνουν να δώσουν μια απάντηση στην οργή των λαών ή στους φόβους τους”.

“Και επομένως, δεν πρέπει να κρύβουμε αυτήν την οργή και αυτούς τους φόβους, πρέπει να τους κοιτάξουμε κατά πρόσωπο”, κατέληξε.