ην Παρασκευή οι Ιρλανδοί προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο δημοσψήφισμα για την αφαίρεση από το Σύνταγμα της χώρας της απαγόρευση της βλασφημίας, κι εφόσον είπαν «ναι» σε ποσοστό 65%, μπορούν πια να βρίζουν ελεύθερα.

Η βλασφημία τιμωρείτο μέχρι τώρα στην Ιρλανδία με πρόστιμο μέχρι 25.000 ευρώ. Ωστόσο, η συνταγματική αυτή ρήτρα ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και επομένως θεωρήθηκε περιττή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάρλι Φλαλανγκάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. «Η απαγόρευση της βλασφημίας δεν έχει θέση στο ιρλανδικό Σύνταγμα. Η Ιρλανδία δικαίως είναι περήφανη για τη σύγχρονη και φιλελεύθερη κοινωνία της» τόνισε.

Δεν ήταν η πρώτη τομή προς τον εκσυγχρονισμό για το ιρλανδικό Σύνταγμα, καθώς πρόσφατα οι πολίτες της χώρας είχαν αποφασίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων ενώ εφικτοί θα είναι στο εξής και οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Τέλος, σχεδιάζεται ακόμη ένα δημοψήφισμα για ένα άλλο παρωχημένο άρθρο στο ιρλανδικό Σύνταγμα σχετικά με το ρόλο των γυναικών στο σπίτι, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές το πότε αυτό πρόκειται να συμβεί.