Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία να «συνεχίσουν» τον διάλογο προκειμένου να «διασώσουν» τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσυρθούν καταγγέλλοντας, όπως και το ΝΑΤΟ, την Μόσχα ότι την έχει παραβιάσει.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να συνεχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να διασώσουν τη συνθήκη αυτή και να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί με πλήρη και επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της Φετερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.
Η εφαρμογή της συνθήκης αυτής είναι «κρίσιμη για την ΕΕ και την παγκόσμια ασφάλεια», υπογράμμισε. «Αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», επέμεινε.
Η συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς υπογράφτηκε το 1987. «Επέτρεψε την απόσυρση και την καταστροφή σχεδόν 3.000 πυραύλων με πυρηνική κεφαλή και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στις υποχρεώσεις αφοπλισμού», προσέθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι την παραβιάζουν «επί πολλά χρόνια» προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγγελθείσα αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το θέμα του μη σεβασμού από τη Ρωσία των διεθνών υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που συνήφθη το 1987 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.