Ενθουσιασμένος από την είδηση της απελευθέρωσης του Αμερικάνου πάστορα, Άντριου Μπράνσον, από τις τουρκικές φυλακές εμφανίστηκε ο Ντόναλντι Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη βοήθειά του και   προέβλεψε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα στο εξής θα είναι “καλές, ως και άριστες”.

Την ίδια στιγμή πάντως ο Ντόναλντ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πάστορα, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν κάνει συμφωνίες για “ομήρους”.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον  θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων που διανύουν περίοδο κρίσης.

Ο πάστορας, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ουάσινγκτον, θα έχει συνάντηση σε λίγες ώρες με τον Αμερικάνο πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο. “Θα είναι υπέροχο να τον δω και να τον συναντήσω” ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. “Είναι ένας θαυμάσιος χριστιανός που έζησε μια τόσο δύσκολη εμπειρία”, πρόσθεσε ο Τραμπ μέσω twitter.

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος χθες –αφού κρατήθηκε επί δύο χρόνια, αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ’ οίκον περιορισμό– μετά την καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της κατασκοπείας. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αναχώρησε αεροπορικώς, μαζί με τη σύζυγό του, για τη Γερμανία.