Ανάμεικτα συναισθήματα διακατέχουν τους εμπόρους, τους επισκέπτες, αλλά και τους τουρίστες από όλον τον κόσμο στην είδηση οτι αλλάζει τοποθεσία η παγκοσμίου φήμης ψαραγορά του Τόκιο, Τσουκίτζι, μετά από 83 συναπτά έτη συνεχούς λειτουργίας. Πολλοί από τους χιλιάδες εργαζόμενους θα πρέπει τώρα να μεταφέρουν έως τις 11 Οκτωβρίου τα καταστήματά τους σε μία νέα τοποθεσία στην περιοχή Τογιόσου, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. απόσταση από την Τσουκίτζι. Αρμόδοι φορείς αποφάσισαν οτι η Τσουκίτζι είχε καταστεί ανθυγιεινή, παλιά και μικρή μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στην ακόρεστη ζήτηση των κατοίκων της Ιαπωνίας για φρέσκο ψάρι. Μία πρόταση για την μετεγκατάσταση της είχε συζητηθεί ήδη πριν από 20 χρόνια, όμως η λήψη απόφασης καθυστέρησε αρκετές φορές.

Πρόσφατα, βρέθηκαν στην περιοχή Τογιόσου τοξικές ουσίες, υπολείμματα από μία εγκατάσταση φυσικού αερίου που λειτουργούσε κάποτε, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν δισεκατομμύρια γιεν σε εργασίες καθαρισμού. Η περιοχή μετά τον καθαρισμό κρίθηκε ασφαλής τον περασμένο Ιούλιο και έτσι, οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια να μετεγκασταθεί εκεί η φημισμένη ψαραγορά.

«Είναι ειρωνικό» λέει μία εργαζόμενη στην Τσουκίτζι η οποία αντιτίθεται στην μετεγκατάσταση. «Λένε οτι η Τσουκίτζι δεν είναι πια ασφαλής. Ομως ο νέος χώρος είναι γεμάτος υπολείμματα από τη βιομηχανία που υπήρχε κάποτε εκεί» υποστηρίζει η εργαζόμενη.