Η ιστορική σημασία την οποία προσέδωσε στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεν έπεισε τελικά την πλειοψηφία των πολιτών της γειτονικής χώρας. Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων αποδυναμώνει το αποτέλεσμα, φέρνοντας σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποδεκτό με σεβασμό και περηφάνια.

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών που προσήλθαν, ψήφισαν «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, θα λάβει υπόψη του το ποσοστό συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στο δημοψήφισμα αποφασίζουν όσοι συμμετέχουν και όχι απέχουν.

«Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ αναμένω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε, έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στη Βουλή», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

Επισήμανε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.