Σε μία ακόμη παράπλευρη απώλεια του Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, «παγώνει» τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ελαβα την απόφαση να μην υποβάλω υποψηφιότητα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι», γράφει  στο Twitter και εξηγεί: «Αποτελεί καθήκον και ευθύνη μου να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέχρι τέλους».
Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ κυκλοφορούσε στον Τύπο για την διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ακόμη και αν πολλοί θεωρούσαν ότι ο ίδιος θα πέσει θύμα του όλο και σφικτότερου χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, η έξοδος του οποίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορισθεί για το τέλος του Μαρτίου 2019.
Το 2014, ο Μισέλ Μπαρνιέ ήταν υποψήφιος προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως τελικά η παράταξή του προτίμησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Προς το παρόν, μόνο ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την θέση.
Μεταξύ των εν δυνάμει αντιπάλων του, ο φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την επόμενη εβδομάδα.