Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άγγελα Μέρκελ ελπίζουν να αμβλύνουν τις εντάσεις μεταξύ των χωρών τους κατά τη σημερινή συνάντησή τους, όμως στον τούρκο πρόεδρο μπορεί να μην αρέσει αυτό που θα δει στη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένο να δώσει μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Τζαν Ντουντάρ, ένας από τους πιο επικριτικούς έναντι του Ερντογάν τούρκους δημοσιογράφους, ενδέχεται να βρίσκεται στην αίθουσα της καγκελαρίας, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Bild.

Η Γερμανία είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της καταστολής δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων εκ μέρους του Ενρτογάν και, αν ο Ντουντάρ παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, αυτό θα σημαίνει πως η Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα στον φιλοξενούμενό της να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Bild, η κυβέρνηση έχει διαπιστεύσει τον Ντουντάρ για τη συνέντευξη Τύπου. Ο Ντουντάρ δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα για να το επιβεβαιώσει.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίσθηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον Μάρτιο πως ο Ντουντάρ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 20 ετών με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μέρκελ δήλωσε χθες Πέμπτη πως θέλει να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, όμως θα θέσει στον Ερντογάν το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η τύχη Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.

Ο Ερντογάν άρχισε την επίσημη επίσκεψή του με στρατιωτικές τιμές στο ανάκτορο Μπελβί, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει γερμανικές επενδύσεις για να ενισχύσει την τουρκική οικονομία η οποία αισθάνεται το βάρος από τον υψηλό εξωτερικό δανεισμό που έχει αυξηθεί, καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μειώθηκε φέτος κατά 40%.