Τη νομιμότητα της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρία, αμφισβητεί σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας (σ.σ. που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής Προεδρία στην ΕΕ) και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στράχε ζήτησε σήμερα από την προερχόμενη από τους Ελευθέρους, Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, να αναθέσει στην νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, για την αμφισβήτηση της οποίας η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους.

Για την απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι δεδομένη, καθώς 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν “υπέρ” της απόφασης και 197 “κατά”, ενώ υπήρξαν 48 αποχές.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος επικαλούμενος τις θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία διατείνεται πως δεν προέκυψε πλειοψηφία δύο τρίτων γιατί θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα και οι 48 αποχές, τονίζει ότι έχει “μεγάλη κατανόηση για την ουγγρική επιχειρηματολογία”.

Όπως σημειώνει ο Στράχε, καθώς υπάρχει ασάφεια ως προς την νομική κατάσταση, σε συνεννόηση μαζί του η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει σαφή θέση και μάλιστα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα.