Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία «να λειανθούν χρόνιες διαμάχες, είναι ένα βήμα προς το μέλλον ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή»: έτσι προσεγγίζει τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων ο Mάρκους Κόομπ, Χριστιανοδημοκράτης(CDU) βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θεωρώ αυτόν τον συμβιβασμό κατά βάσιν καλό. Γνωρίζω ότι δεν συμφωνούν όλοι στην Ελλάδα με το πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω όμως αυτήν την συμβιβαστική λύση», προσθέτει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που δόθηκε στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το παράρτημα του, προσκείμενου στο CDU, Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα με θέμα «Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος εταίρος σε μια πολύ ασταθή περιοχή και θα παραμείνει και στο μέλλον. Την χρειαζόμαστε ως σταθεροποιητικό παράγoντα, για αυτό και κάθε στρατηγική αναφορικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει οπωσδήποτε να την περιλαμβάνει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Mάρκους Κόομπ. Ενώ αναφορικά με τα θέματα της Κύπρου, ο κ. Κόομπ δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται «πολύ καλά τις ανησυχίες και τα προβλήματα που έχει η Κύπρος. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση να πιέσει ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μάρκους Κόομπ στον Αντώνη Πολυχρονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε Κόομπ, πώς βλέπει τον ρόλο της Eλλάδας, ιδίως μετά το τέλος των μνημονίων, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU);

Απ.: Η φάση των οικονομικών προγραμμάτων ήταν μια δύσκολη φάση ιδίως φυσικά για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους της. Όμως η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος εταίρος σε μια πολύ ασταθή περιοχή, όπου δημιουργούνται συνεχώς εστίες αναταραχής και θα παραμείνει και στο μέλλον. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα ως σταθεροποιητικό παράγoντα στην περιοχή, για αυτό και κάθε στρατηγική αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει οπωσδήποτε να την περιλαμβάνει. Πιστεύω ότι μπορεί να συνεισφέρει πολλά με την εμπειρία της.

Ερ.: Ενας παράγοντας αστάθειας είναι και τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς κρίνετε τη συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων;

Mάρκους Κόομπ: Αυτή η συμφωνία είναι κατά τη γνώμη μου μια ευκαιρία, αν όχι να επιλυθούν, τουλάχιστον να λειανθούν χρόνιες διαμάχες. Είναι ένα βήμα προς το μέλλον ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή. Για αυτό θεωρώ αυτόν τον συμβιβασμό κατά βάσιν καλό. Γνωρίζω ότι δεν συμφωνούν όλοι στην Ελλάδα με το πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω όμως αυτήν τη συμβιβαστική λύση.

Ερ.: Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή μας. Ποια η προσέγγισή σας;

Απ.: Το Κυπριακό είναι μια δύσκολη διένεξη, η οποία δημιουργεί προβλήματα εδώ και καιρό στην περιοχή. Όσο δεν βρίσκεται λύση, δεν θα υπάρχει ηρεμία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και η διένεξη αυτή θα αντανακλάται και στην περιοχή. Δεν βλέπω βραχυπρόθεσμα επίλυση του προβλήματος, αλλά η Κύπρος και η Τουρκία θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Από την άλλη αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις ανησυχίες και τα προβλήματα που έχει η Κύπρος. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση να πιέσει ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Εχω την ελπίδα ότι ο χρόνος θα δημιουργήσει καλύτερη επίγνωση του θέματος και θα βοηθήσει σε αυτό.

Ερ.: Η Τουρκία θέτει όμως θέματα και στο Αιγαίο, εγείρει συνεχώς αξιώσεις αν και το διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα υπό τον κ. Ερντογάν;

Απ.: Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς διότι ο κ. Ερντογάν ασκεί μια πολιτική ιδιαίτερα συγκρουσιακή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα απέναντι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Προϋπόθεση για εξεύρεση λύσης θα ήταν φυσικά να γίνει πιο συνεργάσιμος, να δείξει διάθεση για διάλογο. Έχω μια μικρή ελπίδα ότι λόγω της οικονομικών εξελίξεων θα επακολουθήσει κάποια προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να βρεθούν λύσεις για τέτοια προβλήματα, αλλά όλα αυτά είναι μάλλον εικασίες προς το παρόν.

Ερ.: Πιστεύετε δηλαδή ότι θα γίνει πιο ευέλικτος λόγω τη οικονομικής κρίσης;

Απ.: Πιστεύω ότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει δυσκολίες. Σε ποιο βαθμό θα αλλάξει η πολιτική του μένει να αποδειχθεί, είναι δύσκολο να το πούμε από τώρα, αλλά όσο πιο πολύ δυσκολεύει η κατάσταση στη χώρα του τόσο περισσότερο θα ενισχύεται και η διάθεση αυτή.

Ερ.: Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τι θέση έχει τώρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;

Απ.: Δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμα την τελική μας θέση θέση. Υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία υποστηρίζει ότι πρέπει να διακόψουμε αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι η Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η άλλη θεωρεί ότι δεν υπάρχει μεν βραχυπρόθεσμη προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να διακοπεί. Διότι ακριβώς δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε θέματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά με την Τουρκία για τα ζητήματα αυτά για να επιτευχθεί πιθανόν βελτίωση της κατάστασης.

Ερ.: Αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να εξευρεθούν λύσεις για άλλα δύσκολα θέματα στην περιοχή μας;

Απ.: Το θέμα των προσφύγων απέδειξε την αλληλεξάρτήσή μας και ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε ορισμένα θέματα μονομερώς, όπως λ.χ. το θέμα αυτό, χωρίς την Τουρκία. Πρέπει να βρούμε τρόπους για συνεργασία μαζί της παρά τα προβλήματα που προανέφερα. Είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να προσπαθήσουμε να υπερβούμε αυτήν την δύσκολη φάση των σχέσεών μας και όπου είναι δυνατόν να βρίσκουμε από κοινού λύσεις.

Ερ.: Την ημερίδα απασχόλησε ιδιαίτερα η διείσδυση της Κίνας παγκοσμίως αλλά και πιο ειδικά στην Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και προτίθενται να επενδύσουν στην Ελλάδα, οι Κινέζοι είναι ήδη παρόντες. Τι δεν βλέπει η Ευρώπη που βλέπουν άλλοι στην Ελλάδα; Γιατί είναι τόσο στενόμυαλη και μυωπική η γεωστρατηγική της πoλιτική;

Ερ.: Νομίζω ότι στην Ευρώπη συζητάμε πολύ λίγο για θέματα γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής σημασίας. Επικεντρώναμε περισσότερο σε αριθμούς. Τον τελευταίο καιρό όμως η ευαισθησία για τέτοια θέματα έχει μεγαλώσει. Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη per se/καθ’ εαυτές δεν είναι κάτι κακό, υπάρχουν όμως φυσικά από πίσω και άλλες προθέσεις, άλλα κινεζικά συμφέροντα. Θα πρέπει επομένως στην Ευρώπη να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση ως προς το θέμα αυτό.

Ερ.: Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε μια κοινή γεωστρατηγική πολιτική, αλλά στο Βερολίνο ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα μπορούσαν να πάρουν άλλες αποφάσεις αντί να μετράνε λ.χ. ένα προς ένα τα ευρώ για τους Ελληνες συνταξιούχους; Κανείς δεν κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν και είναι η Ελλάδα γεωστρατηγικά;

Απ.: Νομίζω πως οι περισσότεροι το έχουν αντιληφθεί, και για αυτό συζητείται πλέον ευρέως. Ίσως βέβαια ο ένας ή ο άλλος να μην το είχε προσέξει διότι εστίαζαν σε άλλα θέματα, σε άλλες περιοχές κατά την περίοδο αυτή. Αν όμως δει κανείς την κινέζικη επενδυτική στρατηγική κάτω από την επιφάνεια, γίνεται συνειδητό ότι η Κίνα επιδιώκει σχετικά συγκεκαλυμμένα και αθόρυβα άλλους στόχους. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία όπου οι Κινέζοι επενδυτές εξαγοράζουν επίσης γερμανικές εταιρείες, για αυτό και έχει ξεκινήσει ήδη μια ανάλογη συζήτηση. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε και εμείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα για την Γερμανία.

Ερ.: Κλείνοντας, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογερμανικές σχέσεις, κ. Κόομπ;

Απ.: Η σχέσεις μας ως εταίρων έχουν μακρά παράδοση, η συνεργασία μας ήταν πάντα στενή και πρέπει να παραμείνει στενή έστω και αν διαταράχτηκε μερικώς. Πρέπει να βλέπουμε όμως από κοινού προς το μέλλον, διότι βρισκόμαστε ενώπιον κοινών θεμάτων και προκλήσεων τα οποία μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Για αυτό και αισιοδοξώ ότι η φιλία και συνεργασία μας μπορούν μπορούν να διευρυνθούν και να λειτουργήσουν έτι περαιτέρω.