Η Ουγγαρία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις για την πολιτική της στο μεταναστευτικό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η οποία έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών» σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες που κρατούνταν σε ζώνες διέλευσης στερούνταν τροφής.

«Ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις κυβερνήσεις προτού εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα βοηθούσε οπωσδήποτε να προωθηθεί ο κοινός μας σκοπός για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Ουγγαρέζα πρεσβευτής Ζουζάνα Χόρβατ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Απαντούσε στις επικρίσεις της νέας Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο την περιοδική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας.

«Μάθαμε με ικανοποίηση χθες ότι θα τείνετε πάντα ευήκοον ους στις ανησυχίες των κυβερνήσεων. Είναι ωστόσο λυπηρό που η έκθεσή σας περιέχει μισές αλήθειες», είπε η Χόρβατ.

Στην ομιλία της, που είχε ετοιμαστεί εκ των προτέρων και την οποία η Μπατσελέτ δεν μπόρεσε να διαβάσει στην πλήρη έκτασή της ελλείψει χρόνου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστής επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο πολλές δυτικές χώρες διαχειρίζονται το μεταναστευτικό.

Έθεσε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τη μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας, όπου το γραφείο της έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών σύμφωνα με τις οποίες, τις τελευταίες εβδομάδες, μετανάστες που κρατούνται σε ζώνες διέλευσης στα ουγγροσερβικά σύνορα στερήθηκαν τροφής».

Επέκρινε επίσης τα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση τα οποία «επιτρέπουν στις αρχές να συλλαμβάνουν, να απαγγέλλουν ποινικές κατηγορίες και να απελαύνουν αμέσως από ουγγρικές μεθοριακές περιοχές κάθε δικηγόρο, σύμβουλο, εθελοντή ή μέλος μιας οικογένειας που κατοικεί νόμιμα και φέρεται να βοήθησε ένα άτομο να υποβάλει αίτημα ασύλου, να αποκτήσει άδεια παραμονής ή να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη απολύτως νόμιμη δράση».

Η Χόρβατ δήλωσε σήμερα πως «κανείς δεν κρατείται στις ζώνες διέλευσης στην Ουγγαρία». «Εξάλλου, τροφή παρεχόταν και θα εξακολουθήσει να παρέχεται στα άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου», διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου πως τα μέτρα που ελήφθησαν επιτρέπουν στις αρχές να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε «όσα πρόσωπα φέρονται να βοήθησαν την παράνομη μετανάστευση (…) εφόσον αυτός ο δικηγόρος, αυτός ο σύμβουλος, αυτός ο εθελοντής ή αυτός ο διακινητής ανθρώπων γνωρίζουν ότι το αίτημα θα απορριφθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία».

«Το να παραπλανούμε εκ προθέσεως τους μετανάστες σε κατάσταση ευαλωτότητας δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, μια ανθρωπιστική πράξη. Είναι ένα έγκλημα που έχει ήδη κοστίσει πολλούς θανάτους κατά μήκος των διαδρομών», κατέληξε.