Η τελευταία ετήσια ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ενωσης και η παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ δεσπόζουν στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο μετά το καλοκαίρι, που αρχίζει τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι και η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, παρόντος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης: Αποτίμηση του έργου του Γιούνκερ

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τί περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης, το πρωί της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα).

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 12:45 (τοπική ώρα).

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο με τον Εσθονό πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας.

Ως τώρα έχουν συζητήσει κατά σειρά στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης: ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ , της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην ολομέλεια του ΕΚ

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018 – αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ιβο Βάιγκ (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία: Ψηφοφορία για το αν η ΕΕ πρέπει να παρέμβει για να υπερασπιστεί τις αξίες της

Παρόντος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει σε εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο ούγγρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το ‘Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλάνδια), χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφ όσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

(Ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου)

Η ολομέλεια θα ψηφίσει τη θέση του ΕΚ σχετικά με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Δεδομένου ότι η ολομέλεια του ΕΚ αποφάσισε τον Ιούλιο να επανεξετάσει την πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, η συζήτηση της Τρίτης θα δώσει σε όλους τους ευρωβουλευτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να συζητήσουν τις θέσεις που θα πρέπει να υπερασπιστεί το κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη.

Η πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα ψηφιστούν την Τετάρτη.

Το κείμενο που θα προκύψει από τις ψηφοφορίες θα αποτελέσει την εντολή με βάση την οποία το Κοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, το οποίο είχε οριστικοποιήσει τις δικές του θέσεις το Μάιο του 2018.