Μια ακόμη γυναίκα εισέρχεται δυναμικά στην κούρσα των ενδιάμεσων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την Αγιάνα Πρίσλεϊ, η οποία έγραψε για πρώτη φορά ιστορία πριν από οκτώ χρόνια όταν έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης.

Η 44χρονη κέρδισε πριν από λίγες μέρες τον βετεράνο Μάικλ Καπουάνο και εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών και μία έδρα στο Κογκρέσο.

Ο 66χρονος αντίπαλός της εκπροσωπούσε την περιφέρεια επί δύο δεκαετίες και δεν είχε αντιμετωπίσει αντίπαλο σε ενδιάμεσες εκλογές από τότε που έλαβε το χρίσμα το 1998.

“Σαφώς η περιφέρεια ήθελε μεγάλη αλλαγή. Αλλά, ας είναι, έτσι είναι η ζωή”, είπε ο Καπουάνο παραδεχόμενος την ήττα του.

Μάλιστα η Πρίσλεϊ δεν θα έχει ρεπουμπλικανό αντίπαλο στις εκλογές αφού σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, δεν υπάρχει και έτσι θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα εκπροσωπήσει τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο.

“Η αλλαγή έρχεται και το μέλλον ανήκει σε όλους εμάς”, είπε στη νικητήρια ομιλία της. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίον χαρακτήρισε “ρατσιστή, μισογύνη και χωρίς καθόλου ενσυναίσθηση”. Και έκανε λόγο για οικονομικές ανισότητες στην εκλογική της περιφέρεια όπου η πλειοψηφία των κατοίκων δεν είναι λευκοί.

Η Πρίσλεϊ, με καταγωγή από το Σικάγο, είχε τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας την εμπειρία της ως μία γυναίκα η οποία έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση και μάλιστα δύο φορές — τη μια ως παιδί και την άλλη ως φοιτήτρια. Επίσης είχε σημειώσει ότι βρίσκεται κοντά στις λαϊκές τάξεις, θέλοντας να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους ότι θα ακολουθήσει διαφορετικό στυλ στην πολιτική.

“Αφιέρωσα τη ζωή μου στην καταπολέμηση του τραύματος σε όλες τις μορφές του –ενδοοικογενειακό, σεξουαλικό, αποτέλεσμα ένοπλης βίας– και έτσι είναι σίγουρα μια εξαιρετική προοπτική για εμένα η ευκαιρία του να εισέλθω στο Κογκρέσο σε μια στιγμή όπου είναι έντονη η ανάγκη για πολιτικό ακτιβισμό”, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο The Nation.

“H καριέρα μου χαρακτηρίζεται από την αντιμετώπιση ζητημάτων που είναι σημαντικά για τις κοινότητες που εκπροσωπώ, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλή ή εύκολα. Αυτή, εν μέρει, είναι η κληρονομιά της μητέρας μου, που με έκανε να κατανοώ όχι μόνο τα δικαιώματά μου, αλλά και τις υποχρεώσεις μου, την υποχρέωσή μου να λέω τη γνώμη μου και να τίθεμαι επικεφαλής, ειδικά εκείνων των οποίων οι φωνές καταπνίγονταν συχνά στο παρελθόν. Όσοι είναι πιο κοντά στον πόνο, θα πρέπει να είναι και πιο κοντά στην εξουσία. Αυτόν τον μανδύα θα φέρω μαζί μου στο Κογκρέσο”, δήλωσε η 44χρονη η οποία ζει στο Ντόρτσεστερ με τον σύζυγό της και την θετή της κόρη.

Η Πρίσλεϊ, που είχε λάβει τη στήριξη μεγάλων εφημερίδων όπως η Boston Globe, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και στην ομάδα των γυναικών που κερδίζουν σε ισχύ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Η μητέρα της έκανε πολλές δουλειές για να στηρίξει την οικογένειά της, ενώ ο πατέρας της έδινε μάχη με διάφορους εθισμούς και έκανε και φυλακή όταν η Πρίσλεϊ ήταν ακόμη παιδί. Οι γονείς της τελικά χώρισαν, η μητέρα της μετακόμισε στο Μπρούκλιν και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε. Όταν η Αγιάνα εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης, η μητέρα της πήγαινε συχνά στις δημόσιες συνεδριάσεις του φορώντας ένα καπέλο που έγραφε “Μαμά Πρίσλεϊ”.

Η Αγιάνα ξεκίνησε σπουδές στο College of General Studies at Boston University, αλλά τις εγκατέλειψε για να πιάσει μόνιμη δουλειά και να μπορέσει να υποστηρίξει τη μητέρα της, η οποία είχε μόλις απολυθεί. Στη συνέχεια όμως γράφτηκε στο Metropolitan College του πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Δεν οδηγεί και δεν θέλησε ποτέ της να μάθει. Μετά το πανεπιστήμιο εργάστηκε στο επιτελείο του Τζόζεφ Π.Κένεντι II, στο γραφείο του οποίου ήταν εκπαιδευόμενη στη διάρκεια των σπουδών της, ενώ το 2009 υπήρξε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του γερουσιαστή Τζον Κέρι.