Η ευρωπαία διαμεσολαβητής επέκρινε την διαδικασία που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προαγωγή του Γερμανού Μάρτιν Ζέλμαϊερ στον κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πόρισμά της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, δεξί χέρι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προήχθη στις 21 Φεβρουαρίου στο πόστο του γενικού γραμματέα, στο υψηλότερο πόστο της διοίκησης της Κομισιόν, χωρίς να υπάρξει προηγούμενη προκήρυξη.
Για την διαμεσολαβητή της ΕΕ Εμιλι Ο’Ρέιλι, που άνοιξε έρευνα για το θέμα τον Μάιο, η Επιτροπή, με σκοπό να δικαιολογήσει αυτήν την απουσία προκήρυξης, «δημιούργησε την τεχνητή εντύπωση κατεπείγοντος» για να ορίσει στην θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν τον Ζέλμαϊερ.
«Οργάνωσε επίσης μία διαδικασία επιλογής του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, όχι για να καλύψει αυτήν την θέση, αλλά μάλλον για να επιτύχει τον διορισμό του κ. Ζέλμαϊερ στην θέση του γενικού γραμματέα μέσω μίας ταχείας διαδικασίας δύο σταδίων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η  Εμιλι Ο’Ρέιλι.
Η ευρωπαία διαμεσολαβητής δεν επικρίνει προσωπικά τον Μάρτιν Ζέλμαϊερ, ο οποίος κατά την γνώμη της είναι «ένας ικανός αξιωματούχος της ΕΕ». Ούτε απαιτεί νέα διαδικασία διορισμού.
Ομως, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργασθεί μία ειδική, χωριστή,  διαδικασία διορισμού του γενικού γραμματέα, ώστε «αυτό να μην επαναληφθεί».