Ο πρόεδρος της Medef, της ένωσης των Γάλλων εργοδοτών, κάλεσε σήμερα τις γαλλικές εταιρείες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ότι αυτό το “χείριστο” σενάριο παραμένει ακόμη “πιθανό”.

“Απευθύνομαι στους Γάλλους επιχειρηματίες: μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν είναι βέβαιο όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου που προβλέπεται να γίνει στις 29 Μαρτίου 2019”, είπε ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ στο συνέδριο της ένωσης που εκπροσωπεί τις γαλλικές επιχειρήσεις, που οργανώθηκε στο Ζουί-ον-Ζοζάς, στα προάστια του Παρισιού.

“Χωρίς μια ισορροπημένη συμφωνία, θα έχουμε ένα σκληρό Μπρέξιτ, με ανυπολόγιστες συνέπειες”, συνέχισε. Αυτό, όπως είπε, θα ήταν “το χειρότερο” σενάριο. “Δεν είναι βέβαιο, αλλά παραμένει πιθανό. Επομένως, κάντε από τώρα μια εκτίμηση για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για τη δική σας δραστηριότητα”, προειδοποίησε.

Ο Ρου ντε Μπεζιέ έκανε αυτές τις δηλώσεις παρουσία του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, του υφυπουργού παρά τη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες με την οποία η Γαλλία έχει εμπορικό πλεόνασμα, κάτι που ανησυχεί τους εργοδότες για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τις γαλλικές εταιρείες ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

“Ακόμη και αν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το καλοκαίρι, ακόμη δεν ξέρουμε πολλά για το ποια θα είναι η καθημερινότητά μας μετά την αποχώρησή σας”, συνέχισε ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, απευθυνόμενος στον Λίντινγκτον. “Βασική μας έγνοια είναι να αποφύγουμε οποιοδήποτε νομικό κενό. Οι εταιρείες μας χρειάζονται ένα σαφές και προβλέψιμο πλαίσιο”, εξήγησε.

“Σεβόμαστε τη θέση της ΕΕ και δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε την ενιαία αγορά από την οποία αποχωρούμε”, απάντησε ο Βρετανός αξιωματούχος. “Το θέμα είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα συμφιλιώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα. Η ΕΕ είναι εξαγωγέας αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο”, υπενθύμισε.