«Αν τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά, και πιστεύω ότι από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ καλά, θα περιμένουμε στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου να δούμε τι προτάσεις θα καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια περί αναστολής της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι με την έξοδο από τα μνημόνια ανοίγει ο δρόμος για να ρυθμίζει η κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά της με απόλυτη ανεξαρτησία, πρόσθεσε ωστόσο ότι «η χώρα θα διατηρήσει πλήρως τη δέσμευσή της να έχει και ο επόμενος προϋπολογισμός 3,5% πλεόνασμα». Τα υψηλά πλεονάσματα, όπως είπε, είναι η μόνη και βασική δέσμευση που κρατάει η χώρα, η οποία εκπορεύεται από τη ρύθμιση του χρέους και ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη που κρατάνε μικρά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο πριν από τη διενέργεια των εκλογών, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργού και απόλυτα σεβαστή».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε τέλος ότι έχει κλείσει ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. «Οι πιο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν διευκολύνουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στον ενεργειακό τομέα, μπορώ να απαριθμήσω ενδεικτικά πληθώρα μεταρρυθμίσεων: έχουμε ανοίξει την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ιδρύουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα είναι, ουσιαστικά, ο μηχανισμός με τον οποίο θα λειτουργεί η αγορά ενέργειας, ενώ καταργήσαμε τις επιδοτήσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προχωρήσαμε στην εισαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών με διαγωνισμούς. Είναι μια συστάδα αλλαγών που αρχίζουν να αποδίδουν καθώς προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις και μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχουν για τους πολίτες».