Ο γαλλο-αιγύπτιος οικονομολόγος Σαμίρ Αμιν, εξέχουσα φυσιογνωμία των αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης που ζούσε στο Ντακάρ, πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ.

«Η σύγχρονη οικονομική σκέψη χάνει μια από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες της», αναφέρει σήμερα ο Μακί Σαλ στον λογαριασμό του στο Twitter υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του «εξ ονόματος ολόκληρου του έθνους» και χαιρετίζοντας έναν άνθρωπο ο οποίος «αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μάχη για την αξιοπρέπεια της Αφρικής, στην υπόθεση των λαών και στους πιο στερημένους».

Απεβίωσε «έπειτα από μια σύντομη περίοδο απώλειας της μνήμης που είχε προκληθεί από έναν όγκο στον εγκέφαλο», έγραψε από την πλευρά του ο σενεγαλέζος οικονομολόγος Σερίφ Σαλίφ Σι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinedIn, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο στοχαστή και αγωνιστή».

Θεωρητικός των σχέσεων κυριαρχίας Βορρά-Νότου, του μαρξισμού και του μαοϊσμού, ο Σαμίρ Αμίν ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης.

Έγραψε πολλά κείμενα πάνω στο δίκαιο, την κοινωνία των πολιτών, τον σοσιαλισμό, την αποικιοκρατία και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο. Το 1973 εξέδωσε το βιβλίο του «Η άνιση ανάπτυξη: Δοκίμιο για τους κοινωνικούς σχηματισμούς του περιφερειακού καπιταλισμού».

Ο Σαμίρ Αμίν γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, σπούδασε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1950 και από το 1957 έως το 1960 εργάσθηκε στην αιγυπτιακή διοίκηση οικονομικής ανάπτυξης και στη συνέχεια στους κόλπους της κυβέρνησης του Μαλί, πριν διοριστεί καθηγητής στα γαλλικά πανεπιστήμια του Πουατιέ και της Βενσέν, καθώς και στο Ντακάρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο των εκδόσεων Minuit.

Στη Γαλλία, η μνήμη του χαιρετίσθηκε από τους γάλλους κομμουνιστές: «Εμείς οι διεθνιστές αισθανόμαστε σήμερα λίγο ορφανοί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Απέτισε φόρο τιμής σε έναν «αγωνιστή των αντιαποικιακών μαχών και για την ανεξαρτησία των λαών του ‘Τρίτου Κόσμου’», ο οποίος «συνέβαλε να σπάσει ο ζυγός της αλλοτρίωσης σε όλες τις μορφές της».

Αλ. Τσίπρας: Οι αναλύσεις του Σαμίρ Αμίν είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης για όλους

Τον κορυφαίο οικονομολόγο και θεωρητικό του μαρξισμού, Σαμίρ Αμίν, που έφυγε από τη ζωή, αποχαιρετά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι αναλύσεις του είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης για όλους τους αριστερούς και τις αριστερές.

“Ο Samir Amin, κορυφαίος οικονομολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, είδε από νωρίς την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του συνόλου της αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καπιταλισμό τη εποχής μας. Οι αναλύσεις του είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης για όλους τους αριστερούς και τις αριστερές. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό”, έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Τσίπρας.